Vad är en hals Polyp?

December 18

En hals polyp är en blåsliknande tillväxt på stämbanden vanligen orsakade av överanvända eller overexerting rösten. Rökning och medicinska tillstånd som påverkar magsyra kan också bidra till polyper. Dessa utväxter är typiskt noncancerous, även om de kan leda till andra problem om de går obehandlade.

Personer som använder sina röster tungt är mer benägna att utveckla en hals polyp. Detta inkluderar människor vars yrken bära en hel del att prata, skrika, eller sång, såsom lärare, artister, auktionsförrättare, radio- och TV personligheter. Det vanligaste symtomet och den första att normalt visas är en allmän ojämnheter eller heshet i rösten, som kan eller inte kan åtföljas av en halsont eller en fullständig känsla i halsen.

Många förhållanden kan leda till heshet och röstförändringar som kvarstår i mer än en vecka eller två bör utvärderas av en läkare. Läkaren kan använda en tunn instrument med en kamera på slutet kallas ett endoskop för att undersöka stämbanden för tecken på skador eller en hals polyp. Om läkaren misstänker halsen polyp kan faktiskt vara en cancerös eller precancerös lesion, kan han ta bort en liten del av den öm att utföra en biopsi.

Människor som utvecklar en hals polyp brukar rekommenderas att vila sina röster helt i flera veckor för att ge sina stämband en chans att vila och återhämta sig. Detta får inte göra polypen försvinna helt, men det kan minska symptom i samband med tillväxten och låta patientens röst för att återgå till det normala. Patienter med en hals polyp som röker bör diskutera metoder för att sluta med sin läkare för att förhindra problemet från att bli värre.

Tal terapi, efter en initial period av sång vila, kan hjälpa hals polyp patienter lära sig att ta hand om sina stämband. Dessa terapisessioner inkluderar övningar för att hjälpa patienterna att hitta sin normala tonhöjd eftersom tala, viskande, skrikande, eller sjunger ur normal tonhöjd varierar regelbundet kan irritera stämband. Inhalationssteroider kan hjälpa till att läka några polyper om röst vila och talterapi inte minskar patientens symtom.

I svåra fall som inte svarar på mer konservativa behandlingsmetoder, operation tar bort en hals polyp kan vara nödvändig. Kirurgiska tekniker är vanligtvis reserverad för patienter med svåra symtom eller extremt stora polyper. En kirurg kan använda ett endoskop för att se stämbanden, och speciella kirurgiska verktyg används för att ta bort polyp. Vissa patienter upplever bestående förändringar röst efter att ha genomgått en operation för att ta bort en tillväxt, så det borde vara en sista utväg alternativ, särskilt för patienter som är beroende av sina röster för sina yrken.

  • Överdriven skrika kan leda till utveckling av en hals polyp.
  • Gurgla med varmt saltvatten kan hjälpa lindra halsont.
  • Hals polyper kan orsaka ömhet.
  • En hes röst och ont i halsen är oftast de första symptomen på en hals polyp.
  • Diagnos hals polyper kräver en fysisk undersökning av en läkare.