Vilka är biverkningarna av en lumbalpunktion?

December 14

En lumbalpunktion eller Spinal Tap, innebär att sätta en nål i nedre delen av ryggraden. Poängen med detta förfarande är ofta att hämta cerebrospinalvätska (CSF) för att testa för infektion, men en Spinal Tap också kan användas för att administrera läkemedel eller lindra spinal trycket. Det finns några biverkningar av förfarandet, men med en huvudvärk som den vanligaste. Lägre ryggont närheten där nålen går in i ryggradsområdet är också ganska vanligt. Andra biverkningar av en lumbalpunktion är sällsynta men mer allvarligt, inklusive blödning i ryggraden, kramper och förlamning till följd av nervskador.

En av de vanligaste biverkningarna av en lumbalpunktion är en huvudvärk, som tenderar att uppstå eftersom patienterna tillfälligt har mindre CSF. De som märker detta symptom ofta känner smärta antingen vid basen av kraniet eller nära framsidan av huvudet. Huvudvärk som orsakas av detta förfarande kan vara lätt eller svår och ofta blir värre när patienten står. Därför är patienterna oftast råd av sin läkare att ligga ner så mycket som möjligt för ett par dagar efter en Spinal Tap. Dricka extra vätska för en dag och ta smärtstillande, inklusive ibuprofen och paracetamol, även kan hjälpa till att bli av obehag av en spinal tap huvudvärk.

En annan av de eventuella biverkningar av en lumbalpunktion är ryggont, vilket är ganska vanligt eftersom nålen måste tränga igenom den nedre ryggen. Som en huvudvärk, bör denna biverkan försvinna inom några dagar efter ingreppet. Att hålla ryggen rak och endast böjning vid behov bör hjälpa området läka. Patienterna är ofta rekommenderas att vila och ta smärtstillande för att minska obehag och inflammation, men de bör tala med sin läkare om obehag i ländryggen kvar i mer än ett par dagar.

Vissa biverkningar av en lumbalpunktion anses allvarligare och kan inte botas med tid och vila, även om sådana frågor är ganska sällsynta. Till exempel kan det område där nålen trycktes genom huden ständigt blöder eller täckas med pus, i vilket fall patienter bör ringa sin läkare. En annan av de sällsynta men allvarliga biverkningar av ett lumbalpunktion är skador på spinal nerv eller sladd, vilket kan leda till förlamning av underkroppen. Dessutom kan vissa patienter uppleva anfall efter en lumbalpunktion, en bieffekt som också kräver omedelbar läkarvård.

  • Huvudvärk och utstrålande smärta ner i halsen kan uppstå efter en lumbalpunktion förfarande.
  • En lumbalpunktion bort en del cerebrospinalvätska, som skyddar ryggmärgen.
  • En person som har haft en lumbalpunktion kan uppleva smärta i nedre delen av ryggen.
  • En lumbalpunktion kan krävas för att mäta trycket av cerebrospinalvätska med en manometer.