I matlagning, Vad är SPAM?

December 30

SPAM är en typ av bearbetat kött tillverkas av Hormel Foods Corporation, som skulle föredra att se det hänvisas till inte som skräppost, utan som SPAM, eftersom genericizing namn leder varumärkes utspädning. Köttet är ibland förväxlas med oönskad e-post, vilket kallas spam, i en hyllning till en berömd sketch av Monty Python. SPAM har blivit en bestående del av populärkulturen, särskilt i engelsktalande länder, och trots sitt rykte som "mysterium kött" SPAM säljer i mycket stora volymer i över 40 länder över hela världen.

Hormel började utveckla Hormel Spiced Ham 1926. Genom 1937, hade namnet på produkten utvecklats till SPAM och receptet hade resulterat i ett kött som kan lagras under nästan alla förhållanden. SPAMdid inte måste kylas, och kunde ätas direkt ur burken. Hormel faktureras det som ett mirakel kött, och medan försäljningen var trögt i början, började köttet att sväva i popularitet, särskilt som världen gick in i andra världskriget.

Amerikanska soldater förde SPAM med dem som en del av sina ransoner som de reste över hela världen. Som ett resultat, blev SPAM mycket populära i många Pacific önationer, särskilt Hawaii. Kulten av SPAM på Hawaii har närmat gourmet proportioner, med många high end restauranger som erbjuder SPAM på sina menyer. SPAM kan också hittas i japanska-Hawaiian fusion livsmedel såsom SPAM musubi, en typ av sushi gjord med SPAM. SPAM bidrog också värdefulla näring till soldater i Europa, eftersom det är högt i kalorier och lätt att transportera.

De exakta innehållet i SPAM är något mystiskt. Köttet innehåller tydligt fläsk, förmodligen fläsk axeln med skinka, tillsammans med socker, salt, och en egen blandning av kryddor. Hormel använder också natriumnitrit att bevara kött och hålla färgen rosa, eftersom det annars skulle grått med åldern. Användningen av natriumnitrit som konserveringsmedel är en gammal matlagning trick, men det kan vara farligt. Studier har kopplat driven konsumtion av materialet med cancer, vilket leder till stänga granskning av livsmedel som innehåller det.

Den perenn popularitet SPAM har lett Hormel att införa flera varianter, bland annat en halal version gjord med kalkon istället för skinka. SPAM säljs i varma och kryddig, honung kokas, ljus, skinka och ost och vitlök infused sorter. Den grundläggande designen av förpackningen förblir densamma, med spam i gult blocktryck mot en mörkblå burk.

  • Hormel Foods Corporation tillverkar SPAM.
  • SPAM kan läggas till nudlar.