Vad är Putu Mayam?

February 20

Putu Mayam är en populär indisk gata mat som härstammar från delstaten Tamil. Dess utseende är likt nudlar, mycket likt de vermicelli nudlar används för kinesiska rätter. Det är bäst serveras kall, tillsammans med en liten mängd sötningsmedel, vilket gör det till en god frukost eller mellanmål under varma dagar. På engelska, är Putu Mayam kallas "sträng trattar."

I Malayan språken, är ordet putu översättas till "riskaka", medan mayam kan ha härstammar från ordet "Mayang", som översatts som "riven kokos." Serving mat i form av nudlar kan inte ha varit ett original indisk koncept och kan ha kommit från de kinesiska influenser när asiatiska länder började handla med varandra. Traditionellt var maträtt som serveras som huvudrätt, tillsammans med viands såsom kött och curry. Äta strängen trattar som ett mellanmål var en idé från barn som lagt lite socker till nudlarna.

Den viktigaste ingrediensen för Putu Mayam nudlar är rismjöl formas till degen genom att blanda den med lite kokosmjölk eller bara vatten. I delstaten Kerala, Indien, kockar gynnar "idiyappam" mjöl, som kommer från råris, vilket ger mjölet en brunare färg. Degen görs sedan för att passera genom en sikt som skapar Nudel strängar. Sikten var traditionellt en rotting korg, vars hål producerar nudlar. Strängarna skulle sedan placeras horisontellt på travar av korgar och skulle genomgå ett par minuter av ångande.

Ångande nudlarna i korgen skulle tillåta "woodsy" arom att absorberas i strängarna för mer smak och doft. Ett löv av pandan kan tillsättas i vattnet. Efter nudlarna kokas och kyls i några minuter, riven eller kokosflingor kan läggas till som en toppning för att ge skålen mer struktur. För att sockra Putu Mayam kommer sockerBlock av antingen sockerrör eller kokos läggas bredvid nudlar. Ett mer traditionellt sätt att tjäna skålen skulle vara att lägga det på en bananblad för att göra det enklare konsumtion utan behov av en sked och gaffel.

Populariteten av Putu Mayam har lett till dess variationer i flera länder. I Malaysia är skålen kallas "Putu Piring," den senare ord som betyder "liten tallrik" eftersom Malay Putu tillagas på små tallrikar istället för korgar. Den putu är inte i form av nudlar, men är formad som en rund, platt kaka stället, med sockret sitter inuti kakan. Den Penang Regionen i Malaysia har en annan version som använder sötad senapsfrön som komp för riskakor.

  • Pandan blad är från en screwpine.
  • Kokosflingor, som ofta används till toppen Putu Maya.