Vad är den trefaldiga lagen?

February 22

Den Trefaldiga Law är en tro som innehas av vissa utövare av Wicca. Enligt Trefaldiga lagen, kommer någon energi som läggs ut i världen återlämnas vid tre gånger sin styrka, oavsett om denna energi är positiv eller negativ. I huvudsak är den trefaldiga lagen om ömsesidighet, och en påminnelse till folk att de borde vara medveten om sina handlingar, överväger saker innan de vidtar dem att tänka på deras inverkan på världen.

För Wiccans som tror på den trefaldiga lagen, är detta koncept ingår i Wiccan Rede, som är en kod för etiskt innehåll för Wiccans. Innehållet i Wiccan Rede varierar, beroende på en personliga tolkning av Wicca och Neopagan moral. Vissa Wiccans förkastar Trefaldiga lag, med argumentet att det är för nära förknippad med judisk-kristna influenser, medan andra accepterar den, likna den till begreppen karma och lagar avkastning i andra religiösa traditioner.

Avkastningen av energi inblandade i Trefaldiga lagen är inte nödvändigtvis enkelt. Om någon ger en annan person en apelsin, exempelvis tre apelsiner kommer inte magiskt visas nästa dag, men det god gärning kan return på något annat sätt, potentiellt långt in i framtiden. Avkastningen är inte tänkt att vara omedelbar eller direkt ömsesidig, vilket gör den trefaldiga lagen mycket lik begrepp som karma, med alla någons handlingar som övervägs, inte bara en enda gärning.

Enligt Trefaldiga lagen kommer en Wiccan som beter rätta och tänker på andra dra nytta av detta genom att ta emot positiv energi och gärningar senare i livet. Likaså någon som väljer att göra fel kommer att finna detta fel återvände någon gång i livet. Vissa Wiccans uttrycka Trefaldiga lagen i frasen "som vi skörda, så ska vi sår", eller någon variant därav, betonar idén att livet är fullt av cykliska händelser och att varje handling har potentiella konsekvenser.

Tron på den trefaldiga lagen utesluter inte försök att sona felaktigt handlande. Om någon erkänner att han eller hon har gjort något skadligt och vill be om ursäkt eller försöka sona för det, han eller hon uppmanas att göra det, och denna handling kan också returneras på något sätt i framtiden. Det finns en stor betoning på personligt ansvar i den trefaldiga lagen, med Wiccans som tror på det fokus på det faktum att deras handlingar, oavsett hur liten, få konsekvenser.

  • Den Trefaldiga Law är en tro som innehas av vissa utövare av Wicca.