Vilka är de olika sätt att formatera om en dator?

March 3

Det finns olika sätt att formatera om en dator, mestadels beroende på operativsystemet och hur grundlig omskrivning behöver vara. I de flesta fall, oavsett systemet, krävs en startskiva för att formatera om en dator. För Windows, behöver en användare att trycka på F12-tangenten vid uppstart upp, medan Mac OS-användare kan använda Skivverktyg. Det rekommenderas allmänt att tilldela flera timmar till omformatering av en dator och installera ett operativsystem.

Använda den ursprungliga installationsskivan är det mest typiska sättet att formatera om en dator som kör en version av Windows. Datorn bör startas om när skivan är placerad i enheten. Genom att trycka på F12 hindrar datorn från att starta upp normalt och tillåter användaren att tala om för datorn att starta från installationsskivan istället för hårddisken. När skivan är vald som startenhet startar datorn upp och tillåter användaren att formatera.

En lista över partitioner visas för användaren när en dator startar från ett Windows installationsskiva. De flesta Windows-datorer har en eller två partitioner; om datorn har två partitioner, är en ofta mycket större än den andra. I detta fall är den lilla partitionen vanligtvis en återvinning eller backup partition. Det är endast nödvändigt att fokusera på den stora partitionen när omformate. Processen startas med hjälp av piltangenterna och enter efter att ha identifierat rätt partition att formatera.

Datorer som kör på Mac OS kan formateras genom att öppna Skivverktyg, välja en skiva, och klicka på "Radera". För att formatera om startskivan, måste datorn startas upp med Install Disk. Liksom med Windows-datorer, bör viktiga data säkerhetskopieras innan du fortsätter. Om inte skivan ska användas för något speciellt, kommer standardomformate inställningar brukar fungera bäst.

Ibland finns det två alternativ för att formatera om en dator som kör Mac OS: hög och låg. En hög nivå omformate är snabb, vanligtvis mindre än ett par minuter, och utformade för felsökning. Låg nivå omformate kan ta mycket längre tid, men också raderas alla data i stället så småningom skriva data som rymden blir begränsat.

Installera ett operativsystem kan ta flera timmar. Det kan också ta en avsevärd tid att installera viktiga uppdateringar och favoritprogram. Om möjligt är det bäst att avsätta en hel dag för att se till att datorn är i drift igen när det behövs.