Vad är Effleurage?

February 23

Effleurage är en massageteknik som normalt används på svenska massage. Det innebär en rad långa, släta, rytmiska slag över huden, antingen med fingertopparna eller handflatorna. Varje del av kroppen kan masseras med hjälp av denna metod. För större kroppsdelar såsom ben eller rygg, är kontinuerlig mild men fast tryck appliceras rör sig i en riktning, med mer kraft används som terapeuten rör sig mot hjärtat och mindre på returslaget. Mindre områden, såsom ansiktet, halsen, kan även masseras med hjälp av en lättare version av tekniken.

Under en massage, är effleurage ofta används flera gånger. Det är en idealisk teknik för att börja med, eftersom det tillåter terapeuten att sprida oljan över huden, låter personen som mass vänja sig terapeutens beröring, och förbereder musklerna för djupare vävnadsteknik. Under hela massage, kan den användas för att övergå från en typ av stroke till en annan. I slutet är det ett lugnande sätt att stänga ut erfarenheter.

De två vanligaste typerna av effleurage är ytliga och djupa. Ytlig effleurage är lättare och mindre intensiv; detta är den slaglängd som används vid början och slutet av massagen, och för att göra övergångar. Den djupa versionen innebär mer tryck, som rör sig i riktning mot muskelfibrerna, som sprider sig och sträcker muskelvävnaden. Två andra ljusare typer, aura stryker och ludd, kan också användas.

Hastigheten av slaget kan variera beroende på terapist mål. En snabbare stroke kan användas för att stärka och stimulera nervsystemet. En långsammare slaget är att föredra för att minska stress och minska spänningar i musklerna.

Det finns många fördelar med att använda effleurage i massage. Det är mycket avkopplande och hjälper till att lindra stress. Trycket hjälper till att öka blodflödet och främjar god cirkulation. Lymph flöde ökas även, vilket hjälper till att avlägsna avfall och gifter från kroppen. Smärta och svullnad kan minskas, vilket gör det till en användbar behandling för frågor som stukningar och neurit.

Många gånger effleurage används som en metod för att hantera smärta under naturlig förlossning. Den lätt tryck hjälper till att slappna modern under förlossningen, vilket minskar spänningar och rädsla, som ofta bidrar till att minska upplevelsen av smärta. Användning av fingertopparna på buken är en vanlig metod, men gnugga armar, ben och rygg kan också vara till hjälp.

  • Effleurage använder vanligtvis antingen fingertopparna eller palmer att utöva påtryckningar och massera kroppen.
  • Den effleurage teknik används för att hjälpa till att förbättra cirkulationen och tar bort gifter ur kroppen.