Vad är selen tillskott?

January 29

Selen tillskott är kosttillskott som tas av dem som har svårt att få tillräckligt med selen i sin kost eller som har förutsättningar som gör det svårt för dem att ta till sig selen. Selen är oerhört viktigt för människors och djurs hälsa, små mängder av selen behövs för att garantera vissa proteiner och enzymer fungera korrekt. Selen brist kan orsaka problem i mänsklig tillväxt och hälsa, men brist är mycket sällsynt, så hälsoeffekterna inte är särskilt väl dokumenterade. Vissa studier har antytt att selentillskott skulle kunna användas för att minska sin risk för cancer och att selenbrist kan öka sin chans att få hiv / aids, men det finns inte tillräckligt med bevis för att slutgiltigt konstatera att resultaten av dessa studier är saklig.

Mängden selen en individ måste ta i varje dag i allmänhet mäts i mikrogram; ett mikrogram är flera storleksordningar mindre än en milligram. Mängden selen som krävs i den mänskliga dieten, då, är mycket liten. Nästan alla friska, balans kost innehåller tillräckligt med selen för att göra selen tillskott onödigt. Vanligtvis endast de med specialiserade tillstånd, såsom tarmproblem som allvarligt begränsar upptaget av selen, rekommenderas att ta selen tillskott.

Överskott selen kan faktiskt orsaka selen toxicitet, så de som tar selen tillskott måste vara noga med att se till att de inte tar för mycket. Generellt sett bör man inte ta in mer än 400 mikrogram selen per dag; Därigenom kan orsaka ett tillstånd som kallas selenosis. Selenosis kan orsaka en rad olika problem, från dålig andedräkt och håravfall till leverskador, neurologiska skador och även dödsfall. Andra möjliga symtom är gastrointestinala besvär, förlust av finger- och tånaglar, irritabilitet och lungödem. Få människor behöver selen tillskott, och de som gör måste ta stor omsorg för att undvika att konsumera för mycket selen.

Selen tillskott kommer i flera former. Några kommer i tabletter, och en del kommer i kapslar. Utökad frisättning är också ett alternativ; Dessa släpper selen i kroppen under loppet av några timmar.

De rekommenderade doser för selen varierar beroende på individens ålder och kön, men är i allmänhet mellan 10 mikrogram och 80 mikrogram. Hanarna behöver generellt mer selen än honor, men ammande eller gravida kvinnor behöver mest selen i sin kost. Det är oftast inte svårt att möta eller överträffa dessa rekommenderade dagliga värden genom en normal, hälsosam kost.

  • Det finns många olika typer av selentillskott för dem som inte får tillräckligt med selen i kosten.
  • Selenosis kan orsaka håravfall.