För seniorer: Hur man använder datormus

August 30

Med en dator, du använder både ett tangentbord och en mus för att skriva text och ge kommandon till datorn. Även om du kan ha använt ett tangentbord av någon typ, kan en mus vara nya för dig, och ärligt talat, det tar lite tid att vänja sig.

I själva verket när du flyttar musen runt på ditt skrivbord (eller i vissa modeller, rulla en boll på toppen av musen), en motsvarande muspekaren flyttas runt din datorskärm. Du styr agerande som pekaren genom att använda höger och vänster knappar på musen.

Här är de viktigaste funktionerna i en mus och hur man kan kontrollera dem:

  • Genom att klicka ". Tryck och släpp vänster musknapp" När folk säger "klick", menar de klickar har en mängd olika användningsområden. Du kan klicka på när man är i ett dokument för att flytta insättningspunkten, lite linje som anger var din nästa åtgärd kommer att äga rum. Till exempel kan du klicka framför ett ord som du redan skrivit och skriv sedan ett annat ord för att framträda inför den i ett brev.

    Klick används också i olika fönster för att välja kryssrutor eller alternativknappar (även kallade options knappar) för att slå funktioner på eller av eller för att välja ett objekt till exempel en bild eller en tabell i dokumentet.
  • Högerklicka: Om du klickar på höger musknapp, visar Windows en snabbmeny som är specifik för det objekt du klickade. Till exempel, om du högerklickar på en bild, den meny som visas ger dig alternativ för att arbeta med bilden. Om du högerklickar på skrivbordet i Windows, menyn som visas kan du välja kommandon som visar en annan uppfattning eller ändra skrivbordsegenskaper.
  • Klicka och dra: Att klicka och dra, trycker du och fortsätter att hålla ner vänster musknapp och sedan flytta (dra) musen till en annan plats. Till exempel, kan du klicka på ett dokument och dra musen uppåt, nedåt, höger eller vänster för att markera innehållet i dokumentet.

    Detta markerade texten är markerad, vilket innebär att alla åtgärder som du utför, som att trycka på Delete-tangenten på tangentbordet eller klicka på en knapp för fet formatering, utförs på den markerade texten.
  • Scroll: Många musmodeller har ett hjul i mitten som du kan rulla uppåt eller nedåt för att bläddra igenom ett dokument eller en webbplats på skärmen. Bara rulla hjulet nedåt för att gå igenom sidor framåt eller rulla upp för att gå bakåt i dokumentet.