Vilka är de vanligaste orsakerna till smärta i benet och Domningar?

August 18

De vanligaste orsakerna till smärta i benet och domningar inkluderar artrit och komplikationer från spinal sjukdomar. Kortsiktiga, vanligen reversibel bensmärta kommer från skador på benet, liksom sönderrivna muskler, och från korta gikt attacker. Vanliga spinal orsaker till smärta i benet och domningar är ischias, till följd av ett diskbråck i nedre ryggraden, och spinal stenos ländryggen. En annan källa till smärta i benet är kärlsjukdom, inklusive kronisk åderbråck eller allvarliga tillstånd som trombos som hotar vitala organ tillsammans med benen.

Vanliga benskador som hårfina sprickor och rivna muskler står för plötslig smärta i benen, speciellt i övrigt friska patienter. Dessutom kan kronisk reumatoid artrit, gikt, och komplikationer av diabetes utlösa regelbundna eller periodiska symptom. Akut gikt utlöser smärta vid knä- eller fotleder, vilket kan vara förödande vid attacker när urinsyra kristaller ackumuleras i leden. Rörelsen orsakar svår smärta i benen som följd. Vissa nerv och mjukvävnad smärta i benet resultaten från diabetiska neuropatier, gradvis förstörelse av perifera nerver som medföljer okontrollerat avancerad diabetes.

En vanlig orsak till smärta i benet och domningar är spinal stenos, ökat tryck på ryggmärgen på grund av förträngning av ryggmärgskanalen. Medan stenos kan uppstå var som helst på ryggraden, påverkar ländryggen stenos nerverna i benen. Patienter med lumbal spinal stenos rapport smärta, svaghet eller domningar i skinkorna och benen. Ofta, smärta och domningar är mest akuta när de sitter under långa tidsperioder, och delvis minskar med promenader och en förändring av position.

Även kallad ländryggen disksjukdom, orsakar ischias smärta i benet och domningar eller stickningar som har sitt ursprung i ländryggen och strålar ner på baksidan av benet. Det kommer från ett radiculopathy, en skiva som har glidit ur sin normala position i ryggraden, pressa roten av ischiasnerven i ländryggen. Ischias är allmänt känt på endast en sida av kroppen, med smärta presenter i endast ett ben. Även om det kan förekomma i vilken åldersgrupp är ischias vanligare i medelåldern.

Djup ventrombos (DVT) är en blodpropp i en stor ven i låret eller underben som blockerar blodflödet och orsakar smärta och svullnad. Denna typ av smärta i benet är farligt eftersom det finns risk för en blodpropp bryta och drivande i blodet, där det kan blockera blodkärlen i hjärnan eller hjärtat. DVT brukar orsaka ömhet och rodnad i det drabbade benet, förutom synligt utspänd venerna. Åderbråck, mindre allvarliga men fortfarande smärtsamma, är en vanlig källa till smärta i benet och öka risken för att utveckla DVT.

  • Dålig sovställning kan leda till domningar och smärta.
  • Ischias kan orsaka smärta och domningar bilda den nedre delen av ryggen ner i benet.
  • Åderbråck kan orsaka smärta i benen.
  • En man med smärta i benen.