Vad är Rawon?

September 18

Rawon är en javanesiska svart nötkött soppa som har sitt ursprung i Surabaya, en av de provinser i östra Java, Indonesien. Denna aromatiska, rikt smaksatt soppa är en av de traditionella rätter från Indonesien och typiskt serveras över ris eller glasnudlar. Huvud krydda i denna maträtt är keluak, en svart mutter som är frön av frukten från Kepayang trädet finns i regionen. Denna krydda är ansvarig för att ge soppan dess exotiska, djup svart färg.

Denna soppa eller gryta anses vara en av de utmärkande livsmedel av Jawa Timur och östra Jawa Tengah. Den levereras med en mängd olika ackompanjemang, såsom räkor crackers, mung böngroddar, saltad anka ägg och sambal chilisås. Ibland är det till som Nasi Rowan eller Rawon ris i Indonesien när serveras över en skål med ris.

En guldgruva av olika smaker, är detta svartsoppa vanligtvis serveras med ett stort sortiment av färgglada garnering. Några av de vanligaste garnering är grön lök, blanche böngroddar, och krispiga schalottenlök flingor. Det kan också vara garnerad med kilar av kokt ägg och kinesiska selleristjälkar. Även om det serveras som huvudrätt i både östra och centrala Java, det finns subtila skillnader i både dess utseende och smak i de två regionerna. Den Rawon gjordes i centrala Java är sötare och svartare färg än Rawon gryta som finns i östra Java.

Nötkött i denna soppa är tärnad i små bita storlekar, och det är ibland påtryckningar tillagas tills det blir mjukt. Grytan innehåller en potent mark up kryddblandning gjord av en matris med färska och torra ingredienser - röda chilifrukter, vitlök, schalottenlök och candlenut - vilket förtjockar skålen. Det har också gurkmeja, galangale, som är en typ av ingefära och keluak. Dessa kryddor är oftast slipas upp, sauteed i olja, och läggs till kokande köttbuljong som innehåller tärnad nötkött. Ibland är det också kryddad med kaffir limeblad, purjolök, lagerblad och citrongräs.

Den unika, nötig smak av Rawon soppan kommer från den svarta keluak muttern. Det är en hårdskaliga frö som liknar en Brasilien mutter och anses vara svår att hitta. Detta beror på att fröna skördas från vilda Kepayang träd som kräver år för att mogna; de är inte odlas kommersiellt eftersom det inte är ekonomiskt lönsamt. Frukt- och frön är giftiga, och de kräver rigorös bearbetning innan de kan användas som livsmedel. Keluak kan ibland hittas i förblandade krydda pastor.

  • Mung böngroddar används ofta i rawon.