Vad är en antik Kimono?

March 23

En kimono är en traditionell japansk dräkt som var en gång regelbundet sliten, men det har upplevt en betydande nedgång i popularitet. Antik kimonos-kimonos som är minst flera decennier till hundra år gamla-vanligen handlas bland samlare att bära, sätta på displayen, eller helt enkelt för en önskan att äga en. En antik kimono konstrueras för hand, som tidigare slitna, och betraktas som ett konstverk. Dessutom, en antik kimono avviker vanligen från en ny kimono genom att vara lätt missfärgade med ålder eller fläckar. Dessa plagg är ofta inramade efter placera dem i standard t-form.

Som de flesta moderna kimonos att vissa japaner bär på speciella tillfällen, är en antik kimono vanligtvis en komplicerad plagg. De är oftast gjorda av en enda bult av tyg, som är traditionellt siden eller satin, men moderna kimonos oftare tillverkade av billigare tyger, såsom bomull eller syntetiska blandningar avsedda att efterlikna silke. En antik kimono kan också skilja i stil från moderna kimonos grund av alltid utvecklas modetrender. Traditionellt är en kimono T-formad när den läggs ut, med ärmarna på plagget som gör toppen av brevet.

En typ av antik kimono kallas jūnihitoe, och det var historiskt bärs av damer-i-väntan eller låg nivå ädlingar den japanska domstolen. Denna typ av kimono har många lager, är mycket tung, och i modern tid är sällan sliten eller görs. Annat än samlingarna, är en plats där denna typ av kimono kan ses i vissa formella funktioner i japanska domstol. I forna tider, dock visade de som bar dessa kimonos ofta information om sig själva och sina stilist preferenser genom hur deras 12-lagers dräkt sattes samman och västen. Det sätt denna information vidarebefordrades var oftast genom färgning och ordningen på lagren som visas runt ärmar och hals.

Anledningen till att folk samlar antika kimonos varierar från samlare till samlare. Till exempel, en del människor samlar antika kimonos att klippa och forma dem till klänningar, kappor, eller halsdukar moderna stilar, i huvudsak tar föråldrade kläder och utmärkta bearbetningen dem till något en kvinna skulle vara mer benägna att bära i vardagen. Andra köper extremt gamla och vackra kimonos, rama dem och ser dem som verk av konst att bli beundrad, liknar en målning eller vas. Ändå vissa människor samlar kimonos att bära vid speciella tillfällen, såsom på deras bröllopsdag.

  • Gamla kimono är fortfarande i efterfrågan i Japan och på andra håll.