Vilka faktorer påverkar priset på en harpa?

March 22

Återförsäljare av harpor, en typ av stränginstrument, erbjuder många olika alternativ som påverkar priset. Några av de mest uppenbara alternativen är antalet strängar harpan har, vilken typ av trä eller träfanér används för att göra det, och harpa s dekorationer eller brist på utsmyckning. Andra faktorer, såsom typ av spaken, inte är lätt märkbar för nybörjare, men kan vara avgörande för en professionell spelare. I allmänhet har varje tillverkare ett sortiment av olika prissatta harpor.

När du köper en grundläggande harpa, betalar harpisten grundpriset på instrumentet. Om harpist vill eller behöver extra utrustning, såsom olika faner, extra spakar, eller en pickup för att elektroniskt förstärka ljudet, tillägger han kostnaden för detta grundpris. Grundpriset beror oftast på antalet strängar instrumentet har, vilken typ av trä tillverkaren använts, och instrumentet stilen. Varje företag eller återförsäljare har en räckvidd på olika prissatta harpor.

Det finns några olika stilar av harpor. Början harpister brukar köpa student stilen. Dessa harpor är billigare än kammar eller konsert harpor. Även för professionella harpister det finns en skillnad i priserna, allt från konserten harpa till den begränsade upplagan harpor, om tillverkaren erbjuder dem. Vanligtvis finish eller typ av konstruktion har störst effekt på priset på en harpa.

De flesta harpor har lamellträ baser med ett fanér som täcker laminatet. Träfaner varierar i pris, och i allmänhet valnöt, lönn, bubinga, och andra exotiska träslag är de dyraste faner. Några av de dyraste harpor är massivt trä utan laminerade delar. Många harpa tillverkare erbjuder handmålade och anpassade finish, som är mycket dyra.

Andra dyra ytbehandlingar inkluderar bladguld eller faux bladguld förgyllning och inlägg. En av de mest populära inlägg är abalone skal. Vanligtvis företagen konsol skalet på locket, hals och andra mycket synliga områden. En annan inlaga teknik purfling, som använder kontrasterande faner. Många gånger tillverkare använder detta i samband med skal inläggningar.

Några av de alternativ som ökar priset på en harpa är funktionella snarare än dekorativa. Tramp harpor allmänhet är billigare än spak harpor. Antalet spakar kommer att påverka priset för en harpa liksom typen av spaken. Nylonsträngar är standard, och en harpist kommer att betala mer för sensträngar. Lägga till en pickup enhet för att rymma en förstärkare höjer också priset på en harpa.

Andra kostnader som en harpist kan stöta är kostnaden för harpa tillbehör. Dammskydd, rullande vagnar och täcken, och dollys varierar i pris. Bänkar kan vara billiga elev modeller eller dyra som matchar träet och utformning av harpa.

  • Abalone skal kan användas för att inlägget av harpa.