Vem är Bernard Goetz?

August 23

Bernard Goetz, efter att ha lidit en brutal misshandel av rånare och ta emot ingen rättvisa, senare tog lagen i egna händer. Dubbade Subway Vigilante i pressen, Bernard Goetz sköt fyra tonåringar som han beskrev som ligister. Han sa att han trodde att de avser att attackera honom, därför att de omgav honom på ett hotfullt sätt och berättade för honom att ge dem pengar.

Han trodde att han var bokstavligen i färd med att rånade. De hävdade att de var helt enkelt panhandling. Eftersom tonåren var svart och Bernard Goetz var vit, fanns det också rasmotsättningar i samband med fallet.

Bernard Goetz uppgav att han var "kränkt" av systemet, ett system som gjorde det möjligt för allmänheten att byte för, men sedan behandlade honom som en brottsling för att försvara sig själv. Att systemet investerat så många resurser för att åtala honom, men lite för att skydda allmänheten och hjälpa offren var obegripligt för honom. Många stödde hans ställning. Andra trodde att han skulle vara en rasistisk eller inte bättre än en thug för att ha skjutit pojkarna.

Goetz ansåg att New York Subway, och New York själv, var farliga och laglös på tiden. Han sade folk kunde inte förvänta hjälp från myndigheterna och att polisen fick höra att inte göra gripanden eftersom domstolarna och fängelserna var överbelastade. Han vägrade att leva i rädsla eller att uthärda en annan brutal misshandel utan att kämpa emot. Han sa att han inte ångrar vad han gjorde. Han medgav att det inte hade varit bra för hans liv, men samtidigt kände han att det var en vändpunkt för New York och att god hade kommit på det.

Även om det inte rekommenderas för människor att bli medborgargarde, många överens om att åtgärder av Bernard Goetz tvingade myndigheterna att agera. Vissa till och med erbjuden pengar för att betala för sitt försvar. Bernard Goetz frikändes av mordförsök, men dömdes för att bära ett vapen. Juryn fann att han hade rätt att använda vapnet men inte har rätt att bära den. Goetz tjänade åtta månader i fängelse för att bära vapnet.

  • Bernard Goetz sköt fyra tonåringar i New York.