Vad är silikon Tape?

October 28

Silikon band är en anmärkningsvärd bedrift av kemiteknik som har resulterat i en långvarig och mycket slitstark skyddstejpen. Tillverkad av härdat silikongummi, innehåller silikontejp typiskt ett tunt lager av silikongel att göra produkten självfixering, som bildar en permanent bindning runt vad det används till. Denna kvalitet har lett till ett antal alternativa namn för silikontejp, inklusive själv sammanslagning tejp, själv vulkaniserande tejp och silikongel tejp. Bandet bildar bindningen när den sträcks och lindas runt ett objekt och, beroende på den specifika varumärke och hur den används, kommer självsäkring inom några minuter eller några timmar.

Ett annat särdrag hos silikontejp är inkluderandet av polydimetylsiloxan i gelén, som innehåller zinkoxid. Detta material tillsätts för att fungera som en UV-inhibitor. Detta innebär att bandet är resistent mot ultraviolett strålning från naturligt solljus, som ofta bidrar till nedbrytningen av vanlig tejp. Det är också resistenta mot andra miljöfaktorer, inklusive effekter av ozon. Dessutom är silikontejp konstruerad för att tåla fukt, samt kontakt med lösningsmedel, bränsle, syror, och även stänk från lödning.

Denna tejp förblir flexibel i kalla temperaturer också. Ännu viktigare, några typer av silikontejp är värmebeständiga och svårantändliga. Detta uppnås genom formulering av kompositionen av bandet för att tillåta det att jämnt genomföra och sprida värme, men ändå förbli icke brännbara. Detta är uppenbarligen mycket önskvärt vid användning av silikontejpen under betingelser där det kan komma i kontakt med överdriven värme eller öppen låga.

Som kan förväntas, det finns ett överflöd av ansökningar om användning av det här bandet. Till exempel, är anpassningar av silikontejpen som används i de biomedicinska och farmaceutiska områdena, där den utför en mängd olika funktioner. I kliniska inställningar, används den för att hålla sig medicinsk utrustning till kroppen, till exempel katetrar och proteser. Eftersom detta band inte påverkas av fukt och kommer att följa många olika ytor, det kan appliceras på nytt. I vissa fall kan det till och med rengöras och återanvändas vid behov.

Silikon tejp används flitigt inom flygbranschen och av militären, samt i båt rigg. Det är extremt värdefull som en elektrisk tejp att bunta kabel, liksom till väderbeständig, isolera och täta alla typer av elektriska anslutningar. Detta band är också perfekt att ha till hands för akuta reparationer, inklusive använder den för att stoppa läckande rör, reparera en bil radiator, O-ringstätningar, eller ens fungera som en tillfällig fläktrem. För den delen, gör silikontejp ett utmärkt komplement till en medicinsk nödsituation leverans kit där det kan användas för att göra en skena eller för att säkra förband till ett sår.