Vad är skillnaden mellan benskörhet och Osteomalaci?

May 26

Osteoporos och osteomalaci är sjukdomar som drabbar ben styrka och vitalitet; Men deras orsaker och symptom är fundamentalt olika. En degenerering av befintliga ben som ibland förekommer bland äldre, är benskörhet inte begränsad till den äldre befolkningen. Å andra sidan, orsakar osteomalaci benen för att mjuka upp och är resultatet av ett sammanbrott i kroppens förmåga att bygga friska ben, antingen på grund av en diet brist eller en underliggande sjukdom.

Resulterar i spröda, porösa ben, är osteoporos ett tillstånd där bentäthet äventyras. Utvecklingen av benmassa toppar i början av 30-talet och sedan avtar när människor åldras. Personer med god benmassa i deras tidiga 30s är mindre benägna att utveckla benskörhet senare i livet.

Ett antal faktorer kan öka chanserna att få benskörhet, bland annat en minskning av hormonet östrogen, en bristfällig kost, överkonsumtion av alkohol och rökning. Postmenopausala kvinnor har en ökad risk för benskörhet, eftersom östrogen skyddar bentätheten. En kost med brist på kalcium, kan vitamin D och fosfor bidrar också till benförlust.

De orsakssamband mellan rökning eller överdriven konsumtion av alkohol och benskörhet är svåra att bedöma. Vissa experter hävdar att en måttlig konsumtion av alkohol, även upp till två drinkar per dag, kan bidra till att förhindra benförlust. Andra hävdar att forskning visar på en negativ korrelation med bentätheten minskar från överdriven alkoholkonsumtion. Osteoporos är vanligare bland rökare, men återigen orsakssambandet är svårt att fastställa. Det kan mycket väl vara så att människor som röker och dricker för mycket har dåliga hälsovanor i allmänhet, vilket leder till en ökad risk för benskörhet.

Medan både benskörhet och osteomalaci är förhållanden som orsakar ben degeneration, producerar osteomalaci mjuka ben istället för benskörhet. Hos yngre personer, är denna sjukdom kallas rakitis. Osteomalacia resultat från kost brister i vitamin D och kalcium. Orsaken till dessa brister kan gå utöver intaget dock, och vara resultatet av en underliggande sjukdom som förhindrar absorptionen av dessa näringsämnen. Vissa njure och leversjukdomar samt celiaki - oförmågan att bearbeta livsmedel som innehåller gluten - kan hindra kroppen från korrekt absorbera de nödvändiga näringsämnen för att bygga ben.

Benbrott kan resultera från antingen osteoporos och osteomalaci; har dock benskörhet sällan några uppenbara symtom förrän benfrakturer inträffar. Osteomalaci, å andra sidan kan ge smärta i nedre ryggrad, höfter och ben, och kan orsaka muskelsvaghet. Behandling för både benskörhet och osteomalaci kan innefatta kalcium och vitamin D-tillskott, även om läkare ordinera ofta mediciner för benskörhet som kan vända och korrekt benförlust.

  • Människor som röker löper risk för minskad bentäthet.
  • Kalcium är viktigt för att bygga och upprätthålla friska ben.
  • En bentäthetsmätning skanningsåtgärder bentätheten att utvärdera bentätheten förlust.
  • Personer med god benmassa i deras tidiga 30s är mindre benägna att utveckla benskörhet senare i livet.
  • Osteoporos är inte begränsad till den äldre befolkningen.
  • Kyfos, vilket resulterar i en hunchedbacked utseende, kan ske som ett resultat av osteoporos.
  • Kvinnor över 65 år löper en ökad risk för att utveckla benskörhet.