Vad är Sebaceous hyperplasi?

November 17

Sebaceous hyperplasi är ett tillstånd som orsakar förstoring av talgkörtlarna i ansiktet, vilket resulterade i utvecklingen av gula lesioner. Det är vanligt hos människor som är medelålders eller äldre, med en frekvens på cirka en procent. Sebaceous hyperplasi är en godartad skick och kan inte bli cancerogena.

Hormonnivåerna minskar med åldern, vilket orsakar många olika typer av förändringar i kroppen. Sebaceous hyperplasi är en sådan förändring, orsakad av en minskning av halterna av hormoner som kallas androgener. Som ett resultat av denna minskning, celler av talgkörtlarna dör långsammare, vilket leder till en relativ ökning i antalet sebaceous celler närvarande i körtlar. Konsekvensen av detta är förstorad talgkörtlar som kan växa upp till 10 gånger så stora som normala körtlar.

Sebaceous hyperplasi är mest märkbar på ansiktet, på grund av den högre koncentrationen av talgkörtlar. Lesioner kan också utvecklas på den övre armar, bröst, vårtgården i bröstvårtorna och på könsorganen. Dessa skador är oftast mjuka och blekgul färg, med en slät yta. De är inte förknippade med klåda eller någon annan känsla. När repad eller rakat över, skadorna blir irriterad och kan blöda.

Hyperplasi av talgkörtlarna kräver sällan behandling, men lesioner ibland kan bli inflammerad eller infekterad på grund av kronisk irritation. De är ofta oönskade av kosmetiska skäl samt hälsoskäl. Ett problem med behandlingen är att skador återkommer om de inte tas bort helt och hållet. En skada kan behandlas med mediciner, till exempel, men kommer sannolikt att återkomma efter medicineringen avbryts.

Det finns ett antal gemensamma behandlingar som används för att delvis eller helt ta bort förstorade talgkörtlar. Dessa innefattar kemiska behandlingar såsom användning av triklorättiksyra, laserbehandling och flytande kväve kryoterapi. Lesioner även kan tas bort via kirurgisk rakning eller kirurgisk excision. Alla dessa metoder för avlägsnande innebär en risk för ärrbildning eller förändrad hudpigmentering.

Retinoider är den vanligaste typen av medicinering föreskrivs för sebaceous hyperplasi. Dessa läkemedel kan bidra till att minska storleken på lesioner genom att reglera celltillväxt, med resultat ses inom två till sex veckor. Många människor upplever obehagliga eller farliga biverkningar till följd av långvarig användning av retinoider, dock och lesioner återvända ofta inom en månad efter att ha slutat medicinering.

Medan hyperplasiska lesioner är inte cancer och kan inte bli så, kan vissa lesioner likna en typ av hudcancer som kallas basalcellscancer. Av denna anledning bör alla ovanliga skador kontrolleras av en läkare. Om en skada verkar vara ovanligt, kanske en biopsi krävas för att se till att det inte är elakartad.

  • Det finns ett antal behandlingar som används för att avlägsna förstorade talgkörtlar, såsom laserterapi.