Vilka är de olika typerna av Cykel Däck?

March 7

En cyklist val av däck är en av de mest betydande sätten att förbättra eller hindra utförandet av en cykel. Det finns olika typer av cykeldäck, som är utformade för olika cykeltillämpningar. De faller in i ett av två huvudkategorier: vulstdäck och rörformiga däck.

Clincher däcket är ett av de mest använda typerna av cykeldäck. Kallas även en tråd-on däck, är det oftast används på fritids modeller för väg och berg cykling. De flesta av de gatucykeldäck är vulstdäck.

Detta däck är utformat med ett vävt tyg hölje som är belagd med gummi. Den har en struktur som består av en U-formad yttre däck som innehåller en separat inre rör. Kanten på den yttre däcket, vilket refereras till som "vulst", tillverkad av kraftig ståltråd som krokar på däckfälg, vilket garanterar en säker passform. Det inre röret är uppblåst med luft, som håller däcket från att kollapsa.

En specialversion av vulstdäck är fällbara däcket. Den vikbara däck kan fällas upp kompakt för transport eller lagring, samtidigt som samma funktionella egenskaper som en vanlig cykeldäck. Denna typ av däck beror dess förmåga att vika sin unika konstruktion, som ersätter Kevlar fibrer för ståltråd. Användningen av Kevlar ger också viktbesparing på ca 2 uns (50 gram), vilket gör det mycket lättare än den vanliga clincher däcket, och samtidigt öka punkteringsmotstånd.

Tubular cykeldäck, även kallade "sy-ups" eller "spurter," är speciellt konstruerad för aggressiv, höghastighets race ridning. De är populära bland cykel yrkesverksamma, som vanligtvis gynnar dem över vulstdäck. Tubular däck erbjuda cyklister betydande viktbesparingar samt överlägsen prestanda på utmanande terräng.

En principiell skillnad mellan rörelement och vulstdäck är pärlan fria konstruktionen av rörformade däck. Rörformiga däck är konstruerade för att kombinera däcket och röret, vilket sys ihop till en enhet. Särskild cement används för att säkra den till cykelns däck fälg. Eftersom det här däcket inte har en pärla, kan det fällas upp för lagring och transport.

En viktig fördel som rörformiga däck erbjuder är den överlägsna punkterings stabilitet. I händelse av en katastrofal punktering, kan cyklisten fortsätter trampa på cykeln och kan behålla kontrollen över cykeln. Å andra sidan är denna typ av cykel däck svårare att reparera i händelse av punktering; eftersom det limmas på kanten behöver hela däcket som skall avlägsnas för reparation.

  • Val av däck är en av de mest betydande sätten att förbättra eller hindra utförandet av en cykel.
  • Cykeldäck är oftast gjorda av tyg som är täckt av gummi.
  • De flesta gatu cyklar använder vulstdäck.