MIDI ställen du kan gå med din digitala klaviatur

February 5

Ett akustiskt piano gör en sak - producerar piano noter när du trycker på tangenterna. Men, med ett MIDI systemet ansluten till en digital eller hybrid tangentbord, kan du ansluta till och kommunicera med andra tangentbord, datorn eller annan digital utrustning och producera ett brett spektrum av pianoljud och icke-pianoljud. MIDI (Musical Instrument Digital Interface, om du undrade), uttalas mitten EE, kan förändra ditt musikliv.

Anta att du har tre tangentbord. Du väljer den första att vara regulatorn och ställ in den att låta som ett piano. Du ansluter de andra två tangentbord till styrenheten och ställa en av dem till olika ljud, kanske en flöjt och en tuba. När du spelar regulatorn, är de övriga två tangentbord skickas MIDI meddelanden (binära koder) berätta vilka toner att spela, hur länge, hur högt, och så vidare. Men det låter som tre spelare spelar tre separata instrument, istället för att bara dig på ett piano.

Men det är inte allt MIDI kan göra. Genom att ansluta en MIDI-kabel till din dator, kan du spela in, redigera och notate din musik med program på din dator. Du kan köpa MIDI-inspelade skivor och höra låtarna spelas med ljudet av ditt eget tangentbord. Hybrid pianon och spelare piano system använder även MIDI för att kommunicera med annan digital utrustning. MIDI-program och inspelningar har blivit ganska populära läromedel eftersom du kan följa med not för not som tangentbordet spelar låtarna.

Tangentbord till dator

Digitala tangentbord erbjuder dig en mängd alternativ som hjälper dig att spela in din musik. Du kan spela in direkt på tangentbordet, eller så kan du spela in genom att ansluta tangentbordet till datorn med MIDI-kablar. Om du använder MIDI kan du spela in exakt vad du spela utan några tjusiga inspelningsutrustning. MIDI-meddelanden du skickar från ditt tangentbord som du spelar kan registreras i en dator eller sequencer. Senare, allt du gör push "play" på sequencern och höra not för not, volym för volym, exakt vad du spelat.

Digital inspelning och sekvense program kan du spela in på flera olika spår. Så kan du spela in dig själv spela melodin i en låt med ett pianoljud på spår 1, följt av trumdelen på spår 2, och sedan gitarr del on Track 3. Men du aldrig använda något annat än tangentbordet och instrumentet ljud som följde med den. Spela upp inspelningen, eller sekvens, och den spelar alla tre låtar på en gång, vilket låter som en fyra-medlem bandet.

Programvara kan du redigera, transponera, påskynda eller sakta ner vad du har spelat in. Du kan även ändra volymnivåerna på varje spår och lägga till ljudeffekter, som reverb, för att förbättra vad du har spelat. Men vänta! Det finns mer! Du kan köpa eller ens hämta MIDI-filer som du kan ladda in i din programvara inspelning så att du kan spela tillsammans med filer och lägga till nya låtar på topp.

Tangentbord till tangentbord

Du kan ansluta din MIDI-keyboard med en annan MIDI-keyboard, eller bygga en kedja av tre eller fler. Ställ in varje tangentbord med en annan ljud lapp, och spela alla tangentbord på en gång från din huvudsakliga, controller keyboard. Se vad det låter som att kombinera piano och stråkljud, mässing och elgitarr - you name it.

MIDI och notskrift

Notskrift program är ett bra verktyg för att hjälpa dig att lära och förbättra din musik läsning och skrivförmåga. När du ansluta din MIDI-keyboard till en dator och öppna upp notation programvara, kan du skriva musik, läsa noter och spela upp vad du arbetar med. Massor av utbildningsprogram finns tillgängliga för att hjälpa dig med grunderna i notskrift; vissa är interaktiv och gör lärandet roligt. Och glöm inte att du kan använda notation program för att skriva ut dina senaste opus, så att du kan dela din musik med andra musiker.