Vem Är Sioux People?

June 13

Den Sioux Människor eller Sioux Nation innehåller flera relaterade indianstammar som talar språk som är en del av den Siouan språkliga familjen. De Sioux Människor är vanligtvis indelade i tre stammar som inkluderar flera mindre band vardera. Trion av huvud Sioux stammar består av Lakota eller Teton, det Nakota eller Yankton och Dakota eller Santee.

Lakota stammen var den största med sju band som Oglalaen, Sicanguen och Itazipacola. Den Dakota bestod av fyra band inklusive Wahpeton, och Nakota var en allians av tre band som Övre och Nedre Yankton. De Siouan stammar ursprungligen strövade hela Great Plains-regionen i USA jakt bison och var snabba att behärska hästen infördes av spanska i det sena 16th århundradet.

Mångfalden bland Sioux People gör det utmanande att generalisera om denna indiannation. Före kontakt med europeiska och amerikanska bosättare, Dakota bebodde Lake Superior regionen och överlevde genom att samla vildris, jakt buffel och hjort och spjut fiske. Konflikt med grann Ojibwa folket tvingade Dakota flytta västerut in i Minnesota, där de mötte och så småningom körde ut den jordbrukssynpunkt lutande Lakota och Nakota som flyttade in i North och South Dakota. Lakota och Nakota blev skickliga ryttare och gått från ett jordbrukssamhälle till jakt bison på hästryggen. I allmänhet Sioux Folk var nomadiska Plains indianer som bodde i tält och tältkåta och förlitat tungt på buffeln för mat och kläder.

I Sioux samhället, var status förvärvats genom att visa mod i krig och samla hästar och hårbotten. Kvinnor var healers samt skickliga embroiderers som arbetade med pigg spolar och pärlor. Buffalo hudar ofta handlas för majs och andra livsmedel som odlas av grann stammar som fortfarande praktiseras jordbruk. Med tiden sioux människor gjort fiender av flera av dessa jordbruks stammar som hämnades genom att bilda allianser med den amerikanska regeringen. Stammen var öppet fientliga mot vita nybyggare och resenärer som passerar Sioux territorium på väg västerut och militära konflikten utbröt.

De Sioux Folk slogs en serie krig med USA under 18-talet. I vissa fall, den Sioux segrade till exempel när Lakota ledd av Red Cloud kunde behålla kontrollen över Powder River regionen. Slaget vid Little Bighorn 1876 är en annan välkänd Lakota seger. Under ledning av Sitting Bull, indianska styrkor dödade mer än 268 amerikanska soldater inklusive generator George Armstrong Custer. Ytterst var det Sioux dirigeras av den amerikanska militären vid Wounded Knee Creek 1890 då 500 soldater öppnade eld mot en Lakota lägret dödade minst 150 indianer.

Efter Wounded Knee Massacre, började utrotningen av buffeln som gjorde tvångsförflyttning av många av Sioux People. De Sioux stammarna flyttades till flera olika reservationer i Montana, North Dakota, South Dakota, Minnesota, Nebraska och Wisconsin. Det finns ytterligare Sioux bokningar i de kanadensiska provinserna Manitoba, Saskatchewan och Alberta. Ungefär hälften av Sioux Människor lever idag på bokningar.

  • Sioux kvinnor var duktiga på broderar med pigg spolar.
  • Deer var en huvudsakliga föda för Sioux.
  • Lakota och Nakota människor gått från jordbruk till jakt bison.
  • Den Sioux bodde i tält, eller tipis, gjord av djurhudar.
  • General Custer och hans armé dödades av Sioux i slaget vid Little Bighorn.
  • Den Sioux kompletterade ofta sin kost med vildris.