Tio enkla sätt att göra ett recept glutenfri

February 29

Det enklaste sättet att förbereda en glutenfri måltid är att följa en glutenfri recept som redan har prövats och publiceras av någon annan som svettades ut detaljerna för att få ingredienserna och proportioner precis rätt. Men det är inte alltid möjligt. Så här är några förslag för konvertering gluteninnehållande rätter till säkra och läckra glutenfria versioner.

Uteslut ingredienser

Det första steget i att göra en gluten-innehållande recept glutenfri är att veta vilka ingredienser att undvika. Medan du söker på ingredienslistan för objekt som du kan lämna ut, se till att kolla etiketterna på ingredienser som du planerar att använda också.

Byt ut mjölet

Konvertera recept som inte innehåller en stor mängd mjöl är lättast. Om receptet kräver bara lite mjöl, sedan bara byta ut den gluteninnehållande mjöl för majsstärkelse, arrowrot pulver eller någon glutenfritt mjöl eller mjöl blandning.

Men om du förbereder ett recept med mer än bara några matskedar mjöl, kan du inte kasta in samma volym glutenfritt mjöl och har ett recept bli bra om du inte använder en blandning.

Håll det tillsammans med xantangummi

Xantangummi är en naturlig löslig fiber som är producerade genom fermentation av en mikroorganism med socker. Så varför behöver du xantangummi i din glutenfri bakade varor? Denna ingrediens hjälper ger degen en klibbig konsistens, och degen minus gluten verkligen behöver lite hjälp för att hålla ihop! Om du bara blanda lite glutenfritt mjöl i såsen eller en soppa eller använda den för en beläggning, då ingen tuggummi krävs.

Lägg fukt bakar varor

Glutenfria mjöl tenderar att producera livsmedel som är tätare och torrare än deras gluteninnehållande kusiner. Om din glutenfri kaka eller muffins bli torr eller tunga, här är några ingredienser som du kan lägga nästa gång för att förbättra konsekvensen:

 • 4/1 kopp äppelmos
 • 4/1 kopp pumpa puré
 • 4/1 kopp majonnäs
 • 1/4 kopp gräddfil
 • 1 eller 2 matskedar vanilj omedelbar pudding mix
 • 1 eller 2 matskedar extra mjölk, smör eller olja

Använd alternativa bagerialternativ

Om ett recept kräver en stekt eller bakad crispy beläggning på kött eller grönsaker, behöver du inte göra utan. Bara använda ingredienser som glutenfria ströbröd, glutenfria mjöl, jordnötter, majsmjöl, krossade potatischips eller majschips, instant mosade potatisflingor eller krossade glutenfri spannmål eller kex. Eller så kan du avstå beläggningen och grilla maten istället.

Om du använder en ingrediens som är grövre än mjöl, som krossade majschips, hantera maten noga och tryck smulorna i lite innan bakning eller stekning.

Gör glutenfri ingredienser

Om ditt recept kräver krutonger, ströbröd, eller en pajskalet, kan du lämna ut dem, köpa dem färdiga, eller gör din egen! Om pajskalet dyker upp i receptet, kan du göra din paj eller quiche crustless genom att lägga några matskedar glutenfritt mjöl. Smaken kommer genom ännu mer utan skorpa, och du undviker en hel del fett och kalorier.

Du kan också göra en enkel pajskalet från glutenfria Graham crackers, kakor, eller nötter.

Få saucy

Många recept kräver såser och grädde soppor, men du kanske inte har en glutenfri version hands. Så här piska upp dessa såser snabbt i en nypa:

 • Gör din egen teriyakisås genom att kombinera glutenfri sojasås (tamari) med honung efter smak. Försök 1/2 cup glutenfri sojasås plus 2 matskedar honung.
 • Gör din egen barbecuesås genom att kombinera 1/2 cup ketchup, 1/3 kopp farinsocker, 1 msk äppelcidervinäger, 2 tsk glutenfri Worcestershire sås och 2 tsk glutenfri sojasås (Tamari).
 • Använd majsstärkelse eller glutenfritt mjöl istället för vanligt vetemjöl att tjockna något Brunsås.

Byt ut andra vanliga allergener

Människor som har problem med gluten kan också ha problem med mejeriprodukter, ägg, eller soja också. För ett recept med bara några ägg, prova några av dessa idéer för att ersätta varje ägg:

 • 1 msk linfrömjöl plus 3 msk varmt vatten (låt blandningen stå i ca 10 minuter innan du använder den)
 • 3 msk osötad äppelmos plus 1 tsk bakpulver
 • Pulveriserad ägg ersättare som ENERG eller Bobs Red Mill Egg Replacer

Om komjölk är ditt problem, getmjölk är kanske bättre för dig. Prova det, eller gå med en av dessa vegan lösningar i dina recept: Cup för cup, kan du ersätta komjölk med kokosmjölk, rismjölk, mandelmjölk eller sojamjölk.

Om du undviker mejeri, då du inte kan använda smör i ett recept. Inga problem! Bara byt 1 pinne (8 matskedar, eller 1/2 kopp) smör med en av dessa alternativ:

 • 8 matskedar förkorta
 • 8 matskedar mejeri-fri margarin
 • 8 matskedar Earth Balance Buttery Spread eller Buttery Stick
 • 6 msk osötad äppelmos plus 2 msk vegetabilisk olja (en fettsnål lösning!)

Försök alternativa korn

Som en del av din glutenfri kost, tar sig tid att experimentera med det breda utbudet av glutenfria korn: amaranth, bovete, hirs, durra, teff och quinoa.

Referensglutenfria recept

Du behöver inte ge upp favorit familjerecept när du ger upp gluten! Du behöver bara uppfinna glutenfri versioner. Ett sätt att räkna ut hur du ändrar ditt recept är att jaga för liknande glutenfria recept som redan har prövats och publicerats av någon annan. Om du vill göra din mormors Spritz cookies, till exempel, det finns säkert glutenfria kockar som har listat ut liknande kakrecept.

Om du inte kan hitta en glutenfri recept för en specifik maträtt, läsa igenom flera recept, leta efter mönster som kan hjälpa dig förändra ditt recept.

Experiment

Du kan känna lite som en galen vetenskapsman vid försök att vända en gammal favorit recept till en glutenfri version, speciellt om det handlar om bakning. Utnyttja det! Som en vetenskapsman, bör du skriva ner vad du gör och vad resultaten är. Håll koll på alla variationer du försöker så att du kan göra justeringar nästa gång om maten är inte bara rätt - eller så att du kan upprepa dina resultat!