Vad är Jamaican Dreadlocks?

August 11

Jamaicanska dreadlocks eller rastafarian dreadlocks, typiskt betraktas som en integrerad del av Rasta religionen. Rastarfarians eller människor som utövar den Rasta religionen, i allmänhet anser sig vara nasirer, liksom figuren Samson från Gamla Testamentet i den kristna bibeln. Genom att låta håret växa naturligt in dreadlocks, utan att skära eller kamning det eller använder stylingprodukter, Rastafarians tror att de ansluter sig till nasirlöftet, som beskrivs i Tredje Mosebok 21: 5: "De ska inte göra skallighet på deras huvud, ej heller skall De raka av hörnet av deras skägg eller rista något märke på sin kropp. " Människor som bär jamaicanska dreadlocks i allmänhet tror att deras hår är källan till deras styrka, och att klippa håret kan leda till svaghet, som det gör för Samson i den bibliska berättelsen om Simson och Delila. Bärandet av dreadlocks som frisyr inte sitt ursprung i Jamaica, men det sägs ha börjat där strax efter frigörelse slavar i det landet, som en förklaring av trots från före detta slavar mot sina tidigare ägare.

Många människor bär dreadlocks även om de inte kan träna, eller ens förstå, Rasta religionen. Det finns många sätt att styla sitt hår i dreadlocks, med hjälp av tekniker såsom backcombing, och ofta med hjälp av stylingprodukter. Rastafarians som bär sanna jamaicanska dreadlocks, dock i allmänhet förbjudet enligt deras religiösa tro stör bildandet av dreadlocks på något sätt. De är oftast inte tillåtet att skära, kam, eller forma håret under dreadlocks bildning. Inte heller är de i allmänhet tillåtet att använda några stylingprodukter för att hjälpa bildandet av dreadlocks. De är oftast endast tillåten för att tvätta dreadlocks med rent vatten, och för vissa är låsen ansåg så helig att de måste hållas gömd hela tiden.

Vissa tror att Rastafarians har lånat dreadlocks frisyr från infödda kenyaner som bar den under deras krig för självständighet på 1940-talet. Andra har påpekat att begreppet dreadlocks som en form av andlig uttryck inte har sitt ursprung med jamaicanska dreadlocks, men att dreadlocks ta på andlig betydelse i flera religiösa sekter. Den judiska nasirer, de kristna Coptics, de hinduiska Sadhus och de muslimska dervischer har alla varit kända för att bära sitt hår i dreadlocks av religiösa skäl. Den tidigaste utseende dreadlocks frisyr i historien tros vara bland de infödda Masai folk Kenya. Warriors of Masai stammen kan ha varit den första att bära sitt hår i dreadlocks stil, ofta med hjälp av växtfärger för att ge låsen en röd nyans.