Vad är en Lazy Jack?

August 27

En lat jack, eller lazyjack, är en del av nautisk utrustning som hjälper seglare styr en framåt och bakåt-riggade segel eller ett storsegel medan revning, inrullning, eller säkra den. Denna urgamla systemet är en typ av rigg, vilket, genom att ansluta två eller flera punkter på masten till två eller flera punkter på bommen, förhindrar sänkt seglet faller av bommen och på däck. Ofta kallas självfjällning, denna rigg minskar vanligen antalet crewmates som krävs för att säkra seglet, vilket gör det till en viktig tillgång för många seglare. Med denna metod kan en enda seglare brukar klara denna uppgift ensam.

Den lata jack systemet består av en uppsättning linjer placerade på båda sidor av huvud seglet. Top segment är fästa på en hög punkt på masten och sträcker ner till två eller flera linjesegment som är kopplade till olika punkter längs bommen. När sjömannen furls seglet, de lazy jacks styra seglet ner och fånga den mellan dessa linjer. Ett segel förblir oftast renare eftersom seglet inte sjunker på däck och sjömännen inte hanterar det så mycket som på en segelbåt som inte är utrustad med lazy jacks.

Rigg med lazy jacks är den äldsta självflagn metoden och fortfarande ofta används i modern tid. Några system, såsom holländaren systemet, är modifieringar av lata jack systemet. En av de viktigaste skillnaderna mellan dessa två system är att lata jack linjer vilar på varje sida av seglet och Holländare linjer är på en enda sida och tråd genom hål i seglet.

Lata formgivare jack behöver vanligtvis att anpassa fästpunkterna på bommar och master av segelbåtar. Att ha ett fungerande system de lazy jacks behöver vanligtvis vara rätt storlek, installerad och justerad. Om segel flingor ojämnt över bommen, kan den ojämna vikt möjligen skada en spridare och göra seglet svårare att lagra. Ett annat problem med den lata uttaget är att linjerna trasslar ofta när en person höjer seglet.

Många båtägare riggen egna lazy jacks eller inköpseftermarknadssatser. Generellt företag säljer byggsatser för alla storlekar av segelbåtar, från jollar till stora yachter och kryssare. De designar brukar dem för båtar med full-lattor elnätet samt båtar med vanliga segel. När du köper ett kit, en båtägare jämför oftast linjesammansättningen, vilket kan variera från nylonrep till plastklädda stålvajer, och vilka typer av hårdvara.

  • En lat jack kan bidra till att minska antalet crewmates som krävs för att säkra ett segel ombord på ett fartyg.
  • Lazy jack kit är vanligtvis tillgänglig för alla storlekar av segelbåtar.