Routing Protocols Sammanfattning

September 25

Följande tabell är en sammanfattning av de viktigaste egenskaperna hos de stora routingprotokoll och kan användas som en del av dina utvärderingskriterier. Det har de vanligaste protokollen och ett antal punkter för utvärdering.

Routing Protocol Bedömningskriterier
Protokoll RIPv1 RIPv2 OSPF EIGRP
Typ Avstånds vector Avstånds vector Länk-state Avstånds vector
Konvergens Tid Sakta Sakta Snabb Snabb
VLSM Ingen Ja Ja Ja
Bandbredd Förbrukning Hög Hög Låg Låg
Resurs Förbrukning Låg Låg Hög Låg
Flervägs Support Ingen Ja Ja Ja
Vågar Well Ingen Ingen Ja Ja
Proprietary Ingen Ingen Ingen Ja
  • Konvergens Tid: Konvergens tiden är den punkt där alla routrar i ditt nätverk vet om alla nuvarande vägar för nätverket. När en router läggs till eller tas bort från ett nätverk, en viss tid - konvergens tid - måste passera innan denna förändring sprids till alla routrar i nätverket.
  • Längd subnät Variabel masker (VLSM): Denna term hänvisar till huruvida alla routrar i nätverket måste använda samma nätmask. Detta krav minskar din flexibilitet i tilldelning av IP-adress nät-ID till nätverkssegment i nätverket.
  • Bandbredd Förbrukning: Denna term hänvisar till mängden nödvändig bandbredd för att upprätthålla och distribuera routingtabellen information på nätet. Att dela och distribuera routingtabellen information alla dirigeringsprotokoll behöver skicka en mängd data över nätverket, och några skickar mer än andra.
  • Resurs Förbrukning: Vid beräkning och underhålla routingtabellen information om en router, är en viss mängd processorkraft och minne som används.
  • Flervägs Support: När rutter upptäcks i nätverket som har öglor på deras vägar, vissa segment har två möjliga vägar, som representerar flera vägar. Vissa routingprotokoll har stöd för flera vägar, genom att lagra alternativa vägar i sin routinginformation.
  • Vågar Well: Vissa routingprotokoll fungerar bra på små nätverk, men eftersom antalet routrar ökar på nätet, inte routingprotokoll inte fungera så bra. Routingprotokoll som kan användas på små till mycket stora nätverk skala bra i storlek.
  • Proprietary: Den routingprotokoll baserade på öppna standarder eller ett eget protokoll som ägs av ett företag kan påverka nivån på stöd och hastigheten på förändringar.