Vad är en Hudson Bay-filt?

September 18

Den Hudson Bay-filt är en vacker nick till det förflutna, vilket speglar den rika historia av tidig koloniala Nordamerika och handelssystemet genom vilket nybyggare och de brittiska förvärvade bäverskinn. Sådana filtar gjordes av de brittiska och tidiga nordamerikanska medborgare och handlas på handelsstationer till indianerna i utbyte mot pälsar. Filtar var och fortfarande är 100% ull, och graderades på ett poängsystem. Större och tjockare filtar var värda mer poäng, men inte nödvändigtvis mer pälsar som är en vanlig uppfattning.

Ett poängsystem användes först i Frankrike för att betygsätta storlek filtar. Detta system började i Frankrike i det 18th århundradet. Man skulle kunna tala om för poäng genom de svarta linjerna vävda på sidorna av filtar. En enda punkt filt skulle ha en linje som var 4-5,5 inches (10,16 till 13,97 cm) i längd. Ytterligare linjer skulle innebära filten hade ytterligare punktvärden. Ibland filtar hade halva punktvärden, som skulle anges med rader om halva längden av standardlinjen.

Traditionellt, en Hudson Bay-filt var vit med olika striping. Vanliga färger som används ingår grönt, rött, gult och mörkblått. Olika mönster och ränder kom in och ut ur stil. Den viktigaste kännetecken var poängsystem, användningen av ull, och det faktum att inte bara indianer, men också många kolonister använde filtar särskilt som sängbeläggning, eller för extra värme som en wrap.

Det poängsystem idag på en Hudson Bay-filt tenderar att motsvara säng storlekar. Dessutom är filtar fortfarande tillverkas idag i många delar av England. Ändå king och queen size filtar inte infördes förrän långt in på 20-talet. En queen size filt idag är sex poäng, och en king size är åtta poäng.

Gamla filtar värderas högt, speciellt om de är i bra form. En gammal Hudson Bay-filt kan hämta flera hundra till och med tusen amerikanska dollar på antikaffärer eller auktioner. Nya filtar är tillgängliga från Hudson Bay Company butiker, men de kan också beställas på nätet. Priserna är betydande.

De flesta filtar kräver omsorg vid tvätt och kan inte vara maskintvättas. Undantaget är Hudson Bay-filt gjord för spädbarn. Det kan tvättas i maskin, och billigare än det dubbla storlek. Kast som är lite mindre i storlek än en dubbelsäng filt finns också.