Vad är en Lavage?

February 23

På latin, är ordet lavare översättas som "att tvätta". Derivat av detta ord omfattar det engelska ordet, toalett, vilket innebär en plats att tvätta, och det franska ordet, lavage, vilket betyder samma sak som dess latinska roten. En medicinsk lavage är tvättningen av en del av kroppen genom att införa sterila vätskor in i området; vätskorna inte kvar i kroppen, men tas bort av antingen naturliga eller artificiella medel. Även läkare kan beställa skölj utförs på en rad olika områden och för en rad olika skäl, är det primära syftet med en sköljning att vattna eller spola målområdet.

Den enda lavage som de flesta människor någonsin kommer att utföra på sig själv är en nasal bevattning. Även patienter kan köpa en kommersiellt förpackad nässköljvätska systemet, kan förfarandet utföras med en glödlampa spruta, några sterila eller destillerat vatten och havssalt, beroende på läkarens anvisningar. Efter blandning av saltet i vattnet är sprutan fylld med lösningen. Medan i duschen eller stått ett handfat, patienten lutar sig framåt, sätter spetsen på sprutan och kramar. Lösningen tvättar vanligtvis genom ena näsborren och lämnar den andra, ta bort irriterande och slem som det går.

Inte alltför många år sedan, patienter som svalde ett gift eller som tog en potentiellt dödlig överdos kan utsättas för en magpumpning. I detta förfarande är ett rör in genom näsan eller munnen, och vätskor införs och sedan sugs ut. Gastric lavage har fallit i onåd med det medicinska samfundet för förgiftning fall, men fortfarande används ibland för att förbereda en patient för gastrointestinal kirurgi, sänka kärntemperatur vid svår hypertermi eller för att testa för inre blödningar. Endast utbildad medicinsk personal ska utföra en gastric bevattning.

En typ av sköljning som en gång var en populär modefluga är kolon rengöra. Ett rör införes i ändtarmen och den nedre mag-tarmkanalen spolas med vätska. Den främsta skillnaden mellan ett lavemang och ett kolon renar är att ett kolon rengöra använder betydligt mer vätska och verktyg som används för att sätta in vätskan tränger mycket djupare. I vissa stater, kan endast licensierade proffs utföra kolon reningar, eftersom förfarandet medför en risk för trasiga membran och infektion.

Artroskopiska lavage är ibland en del av minimalt invasiva operationer utförs på lederna. Sterila vätskor införs för att spola ut benbitar som är flytande i skarven. En sköljning kan också vara nödvändigt att ta bort vävnad fragment bort under operationen.

  • En glödlampa spruta, som kan användas för nässköljvätska.
  • Destillerat vatten används ofta för sköljning.