Vad är Caput Succedaneum?

September 14

Frasen caput succedaneum betyder bokstavligen sekundär huvudet eller bula. En caput succedaneum är svullnad av mjukdelar i huvudet i en nyfödd. När ett barn föds i ett huvud-första leverans, är trycket som utövas på huvudet av de muskulära sammandragningar av livmoderhalsen och vaginalkanalen - detta kan orsaka skada på huvudet. Den del av hårbotten som visar vägen genom förlossningskanalen är oftast påverkas.

Det primära symptomet på caput succedaneum är ett pösigt område, eller mjuk plats, på huvudet. Denna svullnader kan sträcka sig längre än det område som först passerat genom förlossningskanalen. Ibland ett spädbarn upplever blåmärken eller cephalohematoma under benhinnan. Benhinnan är den tuffa bindväv som täcker benen, inklusive skallen.

Sådana skador på spädbarn under förlossningen har minskat kraftigt på grund av förändringar i födelseprocess förfaranden. Moderna läkare gynnar ofta kejsarsnitt för att leverera nyfödda, snarare än att använda instrument som pincett eller vakuumsug, för att ta bort ett barn från förlossningskanalen. Av 1000 levande födda, finns det cirka åtta nyfödda som lider av någon form av fysisk skada i samband med födelseprocess.

När de membran som omger barnet och fostervatten bristning, är mer benägna att utveckla caput succedaneum barnet. Detta beror på att barnet inte längre är dämpad och skyddas från de muskelsammandragningar avsedda att driva barnet ut ur livmodern. En caput succedaneum är mer sannolikt att inträffa om leverans av barnet är långvarig eller svår. Stora barn är mycket mer mottagliga för caput succedaneum än genomsnittet storlek spädbarn.

Caput succedaneum är inte en orsak till oro. Det kräver inte behandling och det går bort på egen hand inom några dagar. Spädbarn återhämta oftast helt från det, men det kan orsaka vissa smärre komplikationer.

Om det finns alltför blåmärken på grund av caput succedaneum, kan spädbarnet utvecklas gulsot som orsakas av ett överskott av bilirubin. Gulsot är en gul, orange eller brun missfärgning av huden, ögon och slemhinnor orsakade av ansamling av gallpigment, liksom bilirubin, i kroppen. Bilirubin är skapad av döda blodceller och avfallsprodukter från blodceller, liksom de celler som bygger upp ett blåmärke.

Det är normalt för spädbarn att utveckla neonatal gulsot. Den förekommer i mer än hälften av födslar. Neonatal gulsot orsakas vanligen när en nyfödd lever inte är fullt utvecklad och kan inte eliminera slaggprodukter som bilirubin effektivt. Dessa avfallsprodukter tenderar att bygga upp i blodet och vävnader, skapa distinkta missfärgningar som indikerar gulsot. Dessa symtom skingra oftast som levern börjar långsamt att eliminera avfall från blodet, och omdirigera den kan passera genom tarmarna och ut ur kroppen i avföringen.

  • Caput succedaneum kan resultera från tryck som utövas på ett spädbarns huvud från sammandragningar.
  • Mild neonatal gulsot går oftast iväg på egen hand eftersom barnets levern mognar.
  • 8 av 1000 levande babyar nyfödda lider av någon form av fysisk skada i samband med födelseprocess.