Vad är historien om sicklecellanemi?

October 19

Även om det är troligt att sicklecellanemi, en genetisk sjukdom som orsakar röda blodkroppar abnormitet, har funnits i årtusenden, historien om den vetenskapliga kunskapen om förutsättningarna började relativt nyligen. I denna mening, historia sicklecellanemi startade 1910, när villkoret identifierades först av medicinska forskare. Under de kommande årtiondena, forskare breddat sin förståelse av tillståndet, upptäcka, till exempel, dess relation till syre, genetik, och hemoglobin. Från och med början av 21-talet, historia sicklecellanemi fortsätter att skrivas som medicinska experter söka efter behandlingar och även botemedel för sjukdomen.

Sickle cell-anemi är en abnormitet av hemoglobinet, ett protein som finns i de röda blodkropparna, och som är ansvarigt för att transportera syre i hela kroppen. Den onormala struktur hemoglobinet i de med tillstånd orsakar normalt runda röda blodkroppar för att ta på sig en croissant. I sin tur kan dessa missbildade celler orsaka en rad problem. De kan fastna i blodkärlen, vilket orsakar måttlig till svår smärta, och även tenderar att sönderdelas mycket snabbare än normala röda blodkroppar, vilket leder till blod som är låg i syre. Sicklecellanemiaen är genetisk, och endast manifesteras i dem som har ärvt den sickle cell drag från båda sina föräldrar.

Indiskt, Mellanöstern och Medelhavs människor kan drabbas av sicklecellanemi, men det oftast drabbar de av afrikanskt ursprung. Faktum är att många afrikanska stamspråk har ett ord för det villkor, vilket tyder på att det har funnits i många generationer. Dess orsaker skulle förbli okänd, men tills början av 20-talet.

Den medicinska historia sicklecellanemi började 1910, då en amerikansk läkare vid namn James Herrick använde ett mikroskop för att studera blodceller av en karibisk man som upplever kroppssmärtor och letargi. Dr Herrick upptäckte att mannens röda blodkroppar uppvisade en onormal form. När han publicerade sina rön, hänvisade han till cellerna som "skäran formade," vilket ger villkoret dess namn.

Under de decennier som följde Dr Herrick upptäckt, forskare började pussla ihop patologi av sjukdomen. Ett team av läkare konstaterat att tillstånd som orsakas låga blodsyrenivåer 1927, medan två separata forskare publicerade arbeten som visade att det ärftligt 1949. Två forskare, Dr Linus Pauling och Dr Harvey Itano, etablerat 1951 att ett strukturellt abnormitet av hemoglobin är ansvarig för de röda blodkropparna "skäran form.

Från mitten av 20-talet och framåt, historien om sicklecellanemi stor del innebär sökandet efter effektiva behandlingar och botemedel för sjukdomen. Under 1980-talet upptäcktes det att ett botemedel kunde fås med en benmärgstransplantation, som ersätter onormala celler med normala röda blodkroppar. Eftersom detta förfarande är extremt invasiv och kanske inte lyckas dock forskarna fortsätter att söka efter en tillfredsställande botemedel. År 1995 upptäckte forskarna att ett läkemedel som kallas hydroxiurea avsevärt skulle kunna minska smärtan ofta förknippas med sjukdomen.

  • En normal blodkropp liknar en skiva.
  • Sicklecellanemiaen slår oftast människor som är av afrikanskt ursprung.
  • Den sickle cell drag kan föras vidare från förälder till barn.