Vad är en Banded Gecko?

August 26

Den Coleonyx variegatus, eller Banded Gecko, är en markbunden ödla som vanligtvis finns i sydvästra delen av Nordamerika, med en befolkning som lever södra Arizona, Utah, och delar av Nevada. De kan hittas i olika miljöer, men de är oftast koncentrerade till ökenområden. Mest bandad geckoödlor växa till ca 4-6 inches (10,16 till 15,24 cm) lång från nos till svansspetsen. De är små och livliga ätare, så att de kan vara en livskraftig första husdjur för amatör ödla entusiaster.

En bandad gecko är krämfärgad, med band som löper över sin kropp. Juvenile geckoödlor tenderar att ha fasta band på sin rygg som bryter in i något som påminner om ställen som de ålder, medan vuxna ödlor i sydöstra delen av Arizona tenderar att upprätthålla banding. Mest geckoödlor lagra fett i deras svansar, så en fyllig svans är en bra indikator på att det är välnärda och smala svansar möjligen indikerar svält.

Även små och ömtåliga ut, är den bandade gecko kan frodas i den mest beskatta miljöer. En bandad gecko lever ökenhetta genom att vara främst nattdjur, som öknen är kallast på natten. Detta gör att gecko att föda på fält eller under papperskorgen pålar för skalbaggar, gräshoppor och maskar utan överhettning.

Om hålls i fångenskap, kan en bandad gecko matas en diet av syrsor och larver. Tillägg kommer att ha till administrerat också, med de flesta multivitaminer som kommer i pulverform. Detta gör det möjligt för vaktmästaren att stänka på syrsor eller larver innan matdags med relativ lätthet.

Vaktmästare bör vara försiktig i hanteringen av en randig gecko, som en stressad gecko kan ha sin svans lossnat om de hanteras hårdhänt. Avskiljandet av svansen är ett försvar manöver som används av många gecko arter. När ett rovdjur tar tag på svansen, kommer det att vara lätt avlägsnas utan att skada gecko. Nerverna i fristående svansen kommer avfyra elektriska signaler, vilket gör att svansen vicka under en längre tid, ockuperar rovdjur, och låta gecko att springa iväg. Om detta händer i fångenskap, inte gräma - gecko kommer att växa ytterligare svans.

  • Bandad geckoödlor i fångenskap ofta utfodras syrsor.
  • Bandad geckoödlor undvika extrema värmen i öknen genom att vara nattaktiva.
  • Den Banded Gecko finns i Arizona, Utah, och delar av Nevada.