Skapa snabbtangenter i Windows Vista för att komma någonstans snabbt

September 18

Windows Vista ger dig en stor flexibilitet när det gäller att skapa kortkommandon (även kallade heta nycklar). Du kan använda kortkommandon för att öppna program, filer och även webbsidor. Skapa ett kortkommando för att ta dig dit du vill gå i Windows Vista kan vara stor tidsbesparing för människor som alltid arbetar med samma dokument och mappar.

För Vista att hantera kortkommandon måste den titta på när du använder tangentbordet. När du trycker på Ctrl + Alt + C, Windows erkänner att som en möjlig het tangentkombination. Det ser sedan i en handfull platser för genvägar med den kombinationen. En av de platser Windows ser är inne alla mappar på skrivbordet. När Windows hittar rätt genvägen, körs motsvarande program, i detta fall Windows Kalkylator.

 1. Skapa och öppna en Hot Key Genvägar mapp på skrivbordet.

  Teoretiskt kan genvägar med kortkommandon gå någonstans på skrivbordet eller i någon mapp som sitter på skrivbordet. Windows kräver inte att du kan ställa in en särskild mapp för varma genvägar, men det är så mycket lättare att hålla koll på dina kortkommandon om du håller dem alla på ett ställe.
 2. Navigera till programmet, fil eller mapp du vill starta med en snabbknapp (men egentligen inte starta programmet).

  Till exempel, om du vill skapa en snabbknapp för Windows Calculator, välj Start → Alla program → Tillbehör och hitta (men egentligen inte öppet) Kalkylator. Om du vill ha en snabbknapp för en fil eller mapp, använd Utforskaren och navigera till den plats där du ser den mapp eller fil i fönstret. För att skapa en snabbknapp för en webbsida, navigera till den aktuella webbsidan som du vill använda.
 3. Skapa en genväg på skrivbordet:
  • För ett program, en fil eller mapp, högerklicka på den och välj Skicka till → Desktop (Skapa genväg).
  • För en webbsida, klicka på favicon symbolen omedelbart till vänster om adressfältet i din webbläsare. Dra sedan den lilla ikonen på skrivbordet.

  Om du vill att kortkommandot för att öppna flera dokument samtidigt, först markera alla de dokument du vill öppna, högerklicka för att skapa genvägen. När genvägen lanseras kommer alla valda filer öppna.

 4. Dra den nyskapade genvägen i din Hot Key Genvägar mappen.
 5. I mappen Hot Key Genvägar, högerklicka på nyskapade genvägen och välj Egenskaper.

  Skapa snabbtangenter i Windows Vista för att komma någonstans snabbt

  Dialogrutan Egenskaper öppnas. I detta fall är genvägen för Windows Kalkylator.

 6. Klicka på fliken Genväg och klicka sedan i Kortkommando rutan.

  Om du trycker på backstegstangenten på denna punkt, Kortkommando återgår till Ingen. Detta är också hur man bli av med ett kortkommando som redan är tilldelad.
 7. Tryck på tangentkombinationen som du vill använda som en snabbtangent.

  Som standard använder Windows Ctrl + Alt för de flesta kortkommandon. Bara in bokstaven som du vill associera med Ctrl + Alt och Windows fyller i resten för dig.

  Windows identifierar flera udda kombinationer och ett gäng väldigt vanligaste (inklusive alla funktionsknappar), men för att undvika förvirring och konflikt med de program du ofta använder, är det bäst att hålla det enkelt.

 8. Klicka på OK.

  När du klickar sig noll, en eller två säkerhetsmeddelanden, blir din snabbtangent, eh, varmt.
 9. Tryck din nya kortkommando.

  Om du inte får de resultat du förväntade, är ditt kortkommando redan används. Till exempel, om du redan har Ctrl + Alt + P inrättats för att starta Windows Paint, och du försöker tilldela Ctrl + Alt + P till ett annat program, så fort du trycker på Ctrl + Alt + P, startar Paint igång. Det finns inget sätt att använda Ctrl + Alt + P en andra gång.

Om du upptäcker att din snabbtangent redan används, gå tillbaka till steg 5 och välj en annan kombination.

Av någon okänd anledning, vissa kombinationer bara inte verkar fungera på vissa maskiner. Till exempel, vissa datorer vägra erkänna Skift + F12. Du kan stöta på liknande problem.