Vad är en offentlig visning av tillgivenhet?

August 22

En offentlig visning av tillgivenhet (PDA) är varje gest, vilket kultur antyder är sexuellt eller romantiskt i naturen, som äger rum i arenor öppna för andra medlemmar av allmänheten. Vissa PDA gester inkluderar handholding, rörande, kyssa eller krama, och offentliga lokaler kan vara skolor, offentliga gator, restauranger och barer, eller samhälls parker. Exakt vad som avgör en sådan skärm har att göra med personlig smak, kulturella och religiösa övertygelser, och några lagar som gäller för en viss region. Det råder bred variation i vilka gester anses handdatorer, och om de är acceptabla, smakfull eller juridiska.

I stora delar av västvärlden, det finns dagliga bevis på offentlig visning av tillgivenhet i en mängd olika permutationer. Människor kyssa, kram, hålla handen eller kanske är ännu mer öppen för att beteckna sexuella eller romantiska smak. Det finns etikett experter som rekommenderar individer, som inte kanske parting på många år, håller sina handdatorer smakfull eller "PG betyg." Detta betyder inte nödvändigtvis smak eller diskretion alltid dominerar.

Mer omfattande uttryck för handdatorer leder ibland till stadens förordningar, och särskilt till lagar i junior toppar och gymnasier om vad beteende är välkommet eller inte. En uttalad visning av tillgivenhet som kyssar eller smekningar kunde avskräckas, och vissa skolor stifta speciellt stela lagar som förbjuder eleverna att krama, hålla handen, eller på annat sätt visa tillgivenhet. Borttagen från skolgården, har västvärlden en tendens att se kärleks gester som ganska vanligt. Återigen, det hävdas att även juridiska gester som är extremt självklara, såsom långvarig öppen mun kyssar, ibland inte ses som smakfulla.

I andra delar av världen, kan det vara mycket mindre tolerans för en offentlig visning av tillgivenhet. Till exempel, i vissa länder i södra Asien och Afrika, även gifta människor kan bötfällas för kyssas på deras bröllopsdag eller kan bli arresterad för hålla händerna. Några av de personer som står inför dessa böter argumenterar kraftfullt för att ändra lagarna.

När historier som dessa kommit till uppmärksamheten av västvärlden de är sannolikt att läsas med viss chock. Det är svårt att komma ihåg att lagar eller traditioner angående handdatorer kommer från djupt rotade religiösa eller kulturella övertygelser som kan ha pågått i århundraden eller tom årtusenden. Detta gör det svårt att inte döma dessa reaktioner av västerländska normer, men lite historisk forskning visar ofta mindre kultur släpphänthet i den amerikanska och europeiska förflutna, också. Till exempel, när valsen introducerades på 1700-talet, var det stängda lastrummet eller famn dansande par trodde chockerande.

Vad som utgör god smak, kulturell praktik, och lagligheten ständigt utvecklas i någon kultur på grund av den dynamiska karaktären av mänskliga relationer och interaktioner. Detta innebär att det är svårt att definiera varje offentlig visning av tillgivenhet och hur människan kan svara på det. Det är lättare att konstatera att de mest stelt konstruerade definitioner är osannolikt att bjuda mycket beröring eller interaktion mellan män och kvinnor, eller kanske mellan samma deltagare köns, även om det inte finns någon romantisk uppsåt. Vissa medlemmar av kulturen kommer sannolikt att känna förtryckta av stela normer.

Däremot lösare och mer omfattande definitioner av offentlig visning av tillgivenhet kommer sannolikt att vara närvarande i mer tillåtande kulturer. Färre lagar kan reglera dessa gester. Å andra sidan, kan smaken av några medlemmar av allmänheten vara förolämpade av särskilt uppenbara skärmar, vilket ibland kan leda till samtal för att närmare reglera hur människan romantiskt eller kärleks beter sig.

  • Normerna för PDA gester varierar beroende på kulturen.
  • Gosa med en partner är ett sätt att visa tillgivenhet.
  • Offentligt hångel väntas från en brud och brudgum på deras bröllopsdag.
  • Kissing är en vanlig visning av tillgivenhet.
  • Hålla händerna är en uppvisning av tillgivenhet.
  • Vissa människor känner själv medveten om att visa ömhet offentligt.