Vad är en FSH-test?

August 1

En test follikelstimulerande hormon (FSH) är ett blodtest som används för att bestämma mängden av FSH i blodet. Detta hormon produceras av hypofysen hos både människor och djur, och det reglerar alla de reproduktiva processer. En läkare kan ha flera orsaker till att beställa en FSH-test, men det brukar görs för att hjälpa till vid diagnos av problem i samband med fertilitet, menstruation och sexuell utveckling. Detta test, som kan begäras för antingen vuxna eller barn, utförs av ett laboratorium teknikern som drar blod i en flaska från en ven, vanligen på insidan av en armbåge. Blodet skickas sedan till ett laboratorium där en medicinsk teknikern kommer att göra FSH-test för att avgöra om nivån av follikelstimulerande hormon i provet är låg eller hög, i förhållande till vad som är det normala intervallet för FSH.

Beroende på ålder och kön, en FSH-test som visar att hormonet är antingen hög eller låg har en annan innebörd. Hos kvinnor är FSH testet ofta gjort för att undersöka infertilitet frågor, att utvärdera menstruella problem eller för att avgöra om klimakteriet har börjat. En FSH test med under normalvärdena i en hona kan tyda på att hon är infertil på grund att hon inte producerar ägg, har polycystiskt ovariesyndrom sjukdom eller har cystor på äggstockarna, bland andra möjligheter. Låga värden kan också indikera ett problem i hur hypofysen. Å andra sidan, kommer höga nivåer av FSH i en kvinna berätta en läkare att hennes äggstockar har slutat fungera och hon har börjat klimakteriet.

Hos vuxna män är FSH-test också för att diagnostisera infertilitet eller andra problem med det reproduktiva systemet. Den follikelstimulerande hormon signalerar produktionen av spermier, men när det är för högt, betyder det att testiklarna inte fungerar korrekt. Låga nivåer av FSH i män kan vara förknippade med problem antingen i hypofysen eller hypotalamus.

För barn, kanske FSH tester begäras om en flicka eller pojke verkar vara på väg in i puberteten för tidigt eller för sent. Höga nivåer av FSH hos barn kan tyda tidig pubertet och behöver undersökas för att fastställa den bakomliggande orsaken. Om puberteten verkar vara försenad, normal till låga nivåer av FSH kan också vara ett symptom på andra underliggande problem.

  • Hos kvinnor, follikelstimulerande hormon nivåer är störst kring tiden för ägglossning.
  • En FSH test involverar att rita blod från en ven för att testa.
  • En FSH test bestämmer en prov blodets follikelstimulerande hormoner nivåer.
  • FSH är ett ämne som produceras i hypofysen, en körtel vid basen av hjärnan.
  • FSH tester med nedan normalvärden kan indikera förekomst av cystor på äggstockarna.