Vad är en Globster?

December 2

Globster är namnet på stora, organiska massor av vävnad som ibland tvätta upp på stränder eller stränder. Dessa blobbar är ofta oidentifierbara, och brukar inte innehålla ben eller urskiljbara funktioner. Globsters studeras av cryptozoologists, och medan vissa är slutligen ingås vara val eller haj späck, andra förblir oförklarade.

Den första inspelade globster spolats upp på stränderna i St Augustine, Florida, 1896. Den massiva provet beskrevs som att ha sektioner som påminner om arm stubbar, och var ursprungligen tänkt att vara ett kadaver av en tidigare okänd jätte arter av bläckfisk. Sedan dess ursprungliga upptäckten har flera genetiska studier gjorts på vävnadsprover från globster. Dessa studier motsäger ofta varandra, med lite om att det är i själva verket en bläckfisk medan andra är övertygade om att det är val eller haj vävnad.

År 1960, tvättade en fibermassa upp på stränderna i Tasmanien. Massan mättes vid 20 av 18 fot (6 m med 5,5 m) och hade en uppskattad vikt på fem ton (4535 kg.) I 1962, i beskrivningen av den tasmanska blob, myntade journalisten Ivan T. Sanderson termen "globster" att hänvisa till vävnaden. Inga prover togs av Tasmanian provet, men det antas vara en del av en val kadaver.

Den allmänna förklaringen om globsters är att de ruttnande resterna av val eller brugd slaktkroppar. Men bristande överensstämmelse med denna förklaring ofta upptäckts, och en del experter tror att de oförklarliga funktionerna i globsters ignoreras ofta i jakten på ett enkelt svar. Med Augustinus monster, flera analyser föreslog att oavsett globster var, det var definitivt inte en val eller haj.

I nästan alla tillfällen, har vävnaden av provet varit tufft, trådiga, och mycket svårt att klippa. Om massan var valspäck, många experter tror att detta inte skulle vara fallet. Bristen på identifierande egenskaper orsakar också spekulationer bland forskare och cryptozoologists, som valar och hajar besitter ben, simfötter och organ. Ingen av de oidentifierade globsters har besatt någon av de nödvändiga funktionerna.

En av de senaste analyserna av globster prover genomfört omfattande forskning om aminosyramaterial, drog slutsatsen att proverna var förmodligen en hel friliggande huden på en val eller haj. Dessa resultat överklagade dock med vissa experter ifrågasätter hur en hel hud lossnar från ett djur, och påpekade att den inte förklarar un-skärbar fibermassa av några av globsters. Medan få bevis pekar på teorin att globsters är slaktkroppar av jätten bläckfiskar, verkar lite avgörande bevis för att peka i någon annan riktning.

Berättelser om jättebläckfisk observationer är vanliga i hela tropiska vatten, där globster exemplar finns. Cryptozoologists påpekar ofta att till 1871, den likaledes svårfångade jättebläckfisk hade aldrig har identifierats befintliga. Octopi är kända för exceptionell intelligens och även lömskhet, och vissa experter tror att det är möjligt att en gigantisk formulär kan förbli dolda för människans identifikation. Eftersom globster slaktkroppar beskrivs ofta som att ha flera arm stubbar, troende tyder på att blobbar är bevis för att exempelvis arter existerar.

Trots vår ökade genteknik, de globsters förblir ett mysterium. Om de är valar eller hajar, är sättet för nedbrytning mycket ovanligt för arten, och presenterar flera inkonsekvenser med biologin. Om däremot cryptozoologists och deras stöd forskare är korrekta, globsters kan en dag leda oss till ett levande exemplar av en mytomspunnen monster.