Vad är en turkisk Pistachio?

October 28

En turkisk pistage är en variant av Pistaschmandeln, med ursprung i Turkiet och odlas där och i andra delar av världen. Turkiet är en stor producent av pistagenötter, ranking trea i världsproduktionen efter Iran och USA. Den turkiska pistage liknar Irans, eller persisk, pistasch, som anses vara det finaste av alla pistage sorter. Liksom den iranska pistasch, är den turkiska Pistaschmandeln något mindre än andra sorter men har överlägsen smak. Dessa pistagenötter är också känd som Antep pistagenötter, efter den turkiska namnet för pistasch, som översätter till engelska som "Antep nut".

De flesta pistagenötter odlas för konsumtion är av Pistacia vera arter. Medan det finns andra arter i Pistacia släktet, är de inte det gemensamma Pistaschmandeln, även om vissa är likartade och äts av människor samt boskap. Ofta är dessa andra arter används som grundstam för växande pistachios, på vilka Pistacia vera sticklingar är ympade. Två andra arter i synnerhet, Pistacia atlantica och Terebint används för detta ändamål. Detta skapar ett träd med de överlägsna egenskaperna hos de grundstams arter och de mer önskvärda grödor egenskaper turkiska pistasch.

Eftersom det är hemma i regioner som har några av de äldsta och längsta historier av jordbruket, har den turkiska pistasch odlats i tusentals år. Medan andra arter av pistasch används för grundstammar, finns det också olika sorter av pistagenötter. Dessa är alla medlemmar av samma art, men varierar något. De pistagenötter odlas i USA producerar något större nötter. En turkisk pistage tenderar också att vara lite svårare att öppna än andra sorter eftersom skalet, som är smalare och avlånga samt mycket hårt, inte öppnas lika mycket som andra typer gör när torkas och rostas.

Smaken av den turkiska pistasch är allmänt anses vara överlägsen andra sorter, utom kanske den iranska pistasch, och är betydligt dyrare än de större sorter som odlas i USA. Det är den sötaste och mest robust smaksatt av alla pistage sorter, en egenskap som förstärks av rostning. Detta gör den turkiska pistasch särskilt väl lämpad för alla typer av kulinariska användningsområden, speciellt desserter och pistaschmandlar smör, en produkt mycket som jordnötssmör. Liksom alla pistagenötter, är den turkiska pistasch anses vara en mycket hälsosam mat, utan kolesterol, högt proteininnehåll och inga mättade fetter.