Vad Är Buk?

December 15

Buken är den del av bålen som ligger mellan membranet och bäckenet. Det är vanligtvis kallas magen, magen eller "mage." Inuti bukhålan finns ett antal viktiga organ, inkluderande lever, bukspottkörtel, mjälte och njurar. En stor del av matsmältningskanalen är också där, inklusive magsäcken, och den lilla och stora tarmen. Aorta, en stor artär, löper vertikalt genom bukhålan.

Separera den övre buken från bröstet är membranet, en kupolformad muskelväggen involverade i andning. Nedan är den nedre delen av magen kontinuerligt med bäckenet. På framsidan, buken består av lager av muskler som utgör bukväggen. Den bakre bukväggen består av musklerna i ryggen, tillsammans med en del av ryggraden. Externt är buken täckt i huden med ett underliggande skikt av fett.

Naveln eller naveln, ett ärr där ursprungligen navelsträngen var kopplad till fostret, brukar finnas i mittlinjen av buken och kan ofta bli smittade på grund av dålig hygien. Sett framifrån, utseendet på bukväggen beror i hög grad på tillståndet hos de underliggande musklerna. Dålig muskeltonus resulterar normalt i buken utstick.

Buksmärta är mycket vanligt och inte orsakas oftast av svår sjukdom. Ibland extrem smärta upplevs på grund av en ofarlig problem, såsom gas inne i tarmen eller en gastrointestinal infektion. Alternativt kan lite eller ingen smärta förknippas med allvarliga tillstånd som cancer.

Sjukdomar i någon av bukorganen kan ge upphov till smärta. Ett vanligt exempel är tillägget, en liten påse i tjocktarmen, vilka kan infekteras av bakterier från tarmen, blir inflammerad och full av pus. Utan behandling kan appendix brista, släppa sitt innehåll i bukhålan för att orsaka ett livshotande tillstånd som kallas peritonit.

Korrekt diagnos av buksmärtor i samband med blindtarmsinflammation innebär att tillägget kan avlägsnas kirurgiskt, helst innan den spricker. Även symtom är inte alltid typiska, oftast smärtan börjar plötsligt i mitten av buken och flyttar under de närmaste timmarna, till ett område på nedre högra. Smärtan kan vara extrema och kan förknippas med feber, illamående, förstoppning och ett behov av att urinera ofta.

En svullen buk kan vara ett tecken på något normalt, såsom viktökning eller tarmluft, eller kanske ibland tyda sjukdom. Fluid ackumulera onormalt inuti bukhålan kallas ascites. Den kan förekomma i leversjukdom och vissa former av cancer, och behandling varierar beroende på orsaken.

  • Den abdomenal Området kan tonas med motion.
  • Övningar som crunches kan bidra till att stärka en persons magmusklerna.
  • Ett diagram av aorta, inkluderande bukaortan.
  • Smärta i buken är vanligt och oftast inte förknippas med svåra sjukdomstillstånd.
  • Ett ultraljud kan användas för att undersöka svåra buksmärtor.
  • Smärta i buken kan orsakas av blindtarmsinflammation.
  • Bukspottkörteln och mjälten är belägna i buken.
  • En illustration av en mänsklig mage, ett huvudsakligt organ i buken.