Vad är en kinesisk Donut?

June 29

En kinesisk munk är en boll av deg som har djupa stekt och sedan rullade i vitt, strösocker medan fortfarande varm. Dessa munkar kan oftast hittas på kinesiska restauranger, speciellt allt-du-kan-äta bufféer. Theyâ € re oftast formad som små, puffiga cylindrar. Vissa har frukt eller grädde fyllningar, medan andra är helt enkelt sockrade deg. Även restaurangen stil kinesisk munk sker vanligtvis med anrikat vitt mjöl, kan hemlagad versioner börja med ris eller vetemjöl. Snabba versioner får inte börja med mjöl alls, men använder frysta, färdigköpta degen som bas.

Till skillnad från några vanliga asiatiska restaurang rätter, den kinesiska munk har faktiskt en plats i traditionell kinesisk kokkonst. Asiatiska kockar har länge bestruket och stekt diverse matvaror i tempura, en smet gjord av rismjöl och ägg. Samma teknik används för att göra en mängd olika stekta bakverk, från den populära runda munkar till bakelser fyllda med kött eller bönor. Gatuförsäljare säljer ofta varianter av den kinesiska donut bredvid fruktfyllda crepes och ångade bullar.

Sockret som används på en kinesisk munk varierar ofta från plats till plats, eller från kock att laga mat. Den traditionella sockret är vitt, strösocker. Några restauranger, och många kockar, föredrar strösocker. Ytterligare andra skapar socker glasyrer för munkar. Denna sötning fas är viktig eftersom degen i sig är inte typiskt söt. Det är tänkt att vara krispiga på utsidan, mjuk på insidan, och mycket bredo. Dess subtil smak skär sötma, allmänt hålla sockret från att bli överväldigande.

Även en kinesisk munk ofta vanligt, kan vissa avancerade restauranger serverar bakelser fyllda med gelé, krämer, eller fruktkompotter. Gelé och frukter kan variera från jordgubbar och asiatiska päron till russin, vinbär, eller blåbär. Traditionella kinesiska frukter, som litchi, kan också göra ett framträdande. Krämerna är vanligtvis vanilj eller choklad, fast jordnötssmör är ibland också tillgängliga. Kockar använda en stor bakning spruta för att injicera i mitten av munk med dessa fyllningar efter att de har stekt.

De som är intresserade av att göra kinesiska munkar hemma kräver normalt lite mer än en enkel kex recept. Degen bör vara tjock och lätt att nypa av och forma till en boll. De flesta av dessa recept kräver mjöl, mjölk, bakpulver och smör. Jordnötsolja är frityroljan valt för kinesiska munkar, men någon friteringsolja är acceptabelt. Kulorna behöver vanligtvis att steka upp till tre minuter på båda sidor, eller tills theyâ € re svullna och gyllenbrun. De utan en tillförlitlig recept kex kan använda frysta kexdeg, vilket kan vara ett snabbt alternativ för dem låg i tid.

  • Jordnötsolja har en hög rökhörna och används ofta för att fritera kinesiska munkar.
  • Kinesiska munkar är populära på asiatiska inspirerade bufféer.
  • Granulerat socker, som används för att göra kinesiska munkar.