Vad är kopplingen mellan prednison och viktökning?

June 20

Prednison och viktökning är nära förknippade, eftersom denna steroid medicinering tenderar att göra patienterna upp i vikt, för en mängd olika skäl. Patienterna behöver inte bara gå upp i vikt när du tar denna medicin; de också uppleva en omfördelning av deras kroppsfett, där fett migrerar till halsen och magen och kan orsaka genomgripande förändringar i patientens utseende. En läkare bör diskutera denna biverkan innan förskrivning av läkemedel och ger några tips på att hantera viktökning från prednison.

En anledning prednison och viktökning är kopplade beror på att medicineringen ökar aptiten. Patienten kommer att äta mer kalorier samtidigt på drogen, särskilt om hon äter när hungrig i stället noga övervaka måltider. Ibland är detta faktiskt en bonus; om en patient är att förlora vikt på grund av ett inflammatoriskt tillstånd, kan prednison för att behandla sjukdomen också stoppa viktminskning.

Dessutom förändrar denna medicin hormonbalansen och elektrolyter i kroppen. Patienter på prednison tenderar att behålla vatten, vilket kan få dem att känna uppsvälld och pösigt. Patienter som berörs om denna aspekt av prednison och viktökning kan försöka minska mängden natrium i sin kost för att kontrollera vätskeansamling. En läkare kan också rekommendera ett diuretikum om patienten upplever extrema obehag till följd av vätskeansamling.

Patienter på prednison kan också vara mindre fysiskt aktiva på grund av villkoret att de behandlas för, oftast inflammation. Någon med svår astma eller en dålig knäskada, till exempel, inte kan upprätthålla normal aktivitetsnivå. Detta kan bidra till att prednison och viktökning anslutning, eftersom patienten kommer att ha problem arbetar bort kalorier. I idrottare som kan användas för att äta en hög kaloriintag för energi medan träning, kan detta resultera i betydande viktökning.

Alla dessa frågor i samband med prednison användning är i viss mån kontrollerbar. Patienterna kan titta sin kost noga när du tar medicinen och kan välja hög fiber, låg natrium livsmedel för nutrition. Medan lastbärande motion inte är möjligt, kan aktiviteter som simning vara ett alternativ, och patienterna kan diskutera andra sätt att hålla sig i form med sin läkare.

Den fettfördelningen ses med prednison inte förebyggas. Omfattningen av omfördelning kan variera, och viktökning kan göra det värre, men även patienter som upprätthåller sin vikt kan märka några förändringar i sitt utseende, särskilt om de måste använda medicinen på lång sikt. När fett migrerar, kan det vara svårt att arbeta bort.

  • En av de vanligaste biverkningarna av prednison är viktökning, som orsakas av läkemedlets förmåga att öka aptiten.
  • Eftersom prednison kan påverka binjurarna produktion av kortisol, kan utsättning av läkemedlet orsaka binjurebarksvikt.
  • Prednison och viktökning är ofta kopplade till följd av den ökade aptiten mest patienter upplever när du tar steroider.