Vad är Dampfnudel?

June 26

Dampfnudel är en traditionell maträtt som sannolikt sitt ursprung i den södra delen av Tyskland. Den spred snart till Frankrike och andra omgivande länder, där det fortfarande är populär i dag. Den första skriftliga omnämnandet av denna maträtt kan hittas i en tysk kokbok från början av 19-talet. Dampfnudel kan beskrivas som en nudel eller bröd, och är ofta som en kombination av båda, beroende på hur och var den är gjord. Det kan fungera som både huvudrätt eller dessert, och kan vara söt eller kyndel, beroende på receptet.

De flesta dampfnudel recept består av jäst, mjöl, socker och vatten. Vissa kan också inkludera mjölk och smör, som lägger till en rikedom till skålen. När dessa ingredienser blandas samman, bildas de in i trånga bollar av degen och placerades tätt tillsammans i en järnplåt. Pannan är täckt med ett lock och placeras i ugnen för att laga mat. Locket krävs för att skapa den mjuka, nudelliknande struktur associerad med denna maträtt.

Traditionellt kockar ånga dampfnudel deg som bakar. I bayerska regioner, kockar lägga till en liten mängd mjölk och smält smör i stekpannan innan tillagning. I Tyskland Rheinland-regionen, är denna mjölk och smör ersätts med salt och vatten eller saltade vatten blandat med smält fett. Som degen kockar, ångar vätskan nudlarna. Vid den tidpunkt då skålen är gjort, kommer all vätska har avdunstat från skålen.

När de är klara, det dampfnudel har normalt en brun, karamelliserad botten och sidor. Centrum och ovanpå degen förblir mjuk och fluffig, och behåller en ljus färg. En typisk diner kommer att förbruka 01:59 dampfnudel som en huvudrätt, eller en enhet som en efterrätt.

Beroende på om maträtt serveras som en måltid eller en dessert, kan dampfnudel har en söt smak. Som huvudrätt, detta degen typiskt serveras med grönsaker eller surkål. Den kan också användas som sida att doppa i grytor eller soppa, och kan till och med vara kokt i kycklingbuljong när serveras på detta sätt. Vissa kockar kan även fylla eller grejer dampfnudel.

Som en efterrätt, är denna maträtt vanligen toppad med en söt vaniljsås, eller serveras med en rik vaniljsås. Det kan också ätas med ångade frukt. Ofta är en osötad dampfnudel användas för att komplettera en mycket sötare sås eller vaniljsås.

  • Den första skriftliga omnämnandet av dampfnudel kan hittas i en tysk kokbok från början av 19-talet.
  • Surkål ofta serveras med dampdnudel.