Vad är en Follicular Cell?

August 14

Follikelceller är tubformade celler som ansvarar för produktionen av vissa hormoner och ämnen. Dessa celler vanligtvis pressa samman för att bilda en synlig tub som rymmer en hår-liknande struktur. Det finns tre typer av follikulär cell i människokroppen: sköldkörtel epitelceller, äggblåsor och hårsäckar. Varje typ av follikulär cell är belägen i en annan del av kroppen och som ansvarar för framställning av olika ämnen. Sköldkörtel epitelceller och hårsäckar förekomma hos män och kvinnor, men äggblåsor finns bara hos kvinnor.

Sköldkörtel epitelceller, som ibland kallas principen celler, är belägna i sköldkörteln. Den mänskliga sköldkörteln ligger vid basen av halsen och är täckt av en liten ficka av tuff brosk. De små, hårliknande follikulära cellgrupper sitter i centrum av körteln och skörd aminosyror och jod från kroppsvätskor som passerar över dem. Dessa celler omvandla sedan aminosyrorna i tyreoglobulin proteiner som hjälper sköldkörteln funktion. De follikulära cellgrupper kan också omvandla jod och aminosyror i sköldkörtelhormon som färdas genom blodet för att hjälpa kroppen att reglera ämnesomsättningen och utsöndra avfall.

Ovarian follikelceller liknar tyreoidal epitelceller i form och funktion. Ligger runt det inre av äggstocken, dessa rörformade strukturer utsöndrar och innehåller äggstock ägg. Varje omogna ägg, eller äggcell, finns i en grupp av follikulära celler i cirka 28 dagar medan den mognar. Efter det att cellerna släppa ägget in i centrum av äggstocken, där den glider ner i äggledaren och in i livmodern. Väl där ägget kan eller kan inte gödslas. Hursomhelst, de follikulära celler i äggstockarna är upptagna iordningställande annat ägg för avgång.

Hårsäckar är kanske den mest talrika typen av follikulär cell. Varje däggdjur på jorden har hårsäckar någonstans på deras kroppar. I oceanlevande däggdjur, kan dessa folliklar bara visas runt näsan eller läpparna, medan hårsäckarna på landlevande däggdjur är vanligtvis närvarande över hela varelsen. Däggdjur som katter, hundar, utter, och hästar har hårsäckar över hela kroppen. Elefanter och noshörningar har follikulära celler som producerar tjockare, glesare hår. Hur hår produceras i djur beror till stor del på miljön och vilken typ av hår djuren behöver.

Människor har ett flertal olika typer av hår follikelceller avsedda att producera flera olika typer av hår. Vellus hårsäckar producerar den mjuka, duniga, färglös hår som ofta visas på womenâ € s ansikten och torsos. Terminal hårsäckar producerar de hårda, sträv hårstrån som utvecklas under armarna och över könsorganen under puberteten. Ludna män kommer också att utveckla terminal hår på deras ansikten och över bröstet. Hårsäckarna på huvudet producerar hår av en textur mellan vellus och terminal hår.

  • Follikulära cellgrupper ligger i kärnan av sköldkörteln.