Vad är Touchstone?

July 25

Ett kriterium är ett stycke av hårt mörk sten såsom jaspis, skiffer, eller basalt som används i proberingsprocessen för att testa renheten av metaller. Användningen av sådana stenar var en gång ganska utbredd; men mindre vanligt idag, är prövosten fortfarande ibland ses i analys kontor, och vissa människor hålla dem runt som intressanta kuriosa. Det är också möjligt att se exempel på historiska prövosten, varav några är ganska gamla, på bildskärm i museer.

För att använda en prövosten, skulle någon ta en bit av metallen som testas och gnugga den mot prövosten. Metallerna oftast testade med en prövosten är silver och guld, eftersom dessa metaller är klassiskt mjuka och de har ett högt värde, som fungerar som ett incitament för att legera dem med billigare metaller. När en strimma som ska testas har fastställts, är en "test penna" av en känd legering som används för att tillämpa en andra strimma för jämförelse.

Förutom att jämföra de fysiska skillnaderna mellan ränder, de flesta assayers använder också sura lösningar för att lösa upp föroreningar i proverna, vilket kan avslöja spår av en billig metallegering. Prövosten lagras vanligtvis med ett sortiment av testpennor och syror för att testa, och flera företag fortsätter att producera material till att använda prövosten.

Bruket att använda en prövosten verkar ha uppstått i Grekland omkring 500 f.Kr.. Införandet av en prövosten för det grekiska samhället radikalt förändrat den grekiska ekonomiska systemet, skapar ett verkligt värde för myntade pengar genom att låta människor att faktiskt testa den för renhet. Som ett resultat, termen "prövosten" började att förvärva större konsekvenser, vilket är varför du kan höra människor som hänvisar till ett medel för bedömning eller mätning som en "prövosten."

Du behöver inte vara intresserad av att analysera metaller som ska fascinerad av en prövosten. Några vetenskapliga butiker och mineralogi företag säljer Touchstone byggsatser, som tillåter människor att testa sina egna prover. Om du gör skaffa ett sådant kit, se till att övervaka yngre användare, eftersom de syror inblandade kan vara farligt. Det är också en bra idé att lagra syror i ett svalt och torrt väl utom räckhåll för nyfikna barn och husdjur.