Vad är kopplingen mellan angiograms och stentar?

July 27

Angiograms och stentar är båda angioplastik verktyg som används för att avhjälpa tilltäppta artärer och förbättra kardiovaskulär hälsa. Angioplastik är en medicinsk åtgärd som använder stentar att med våld vidga blodkärlen som har väggar täckta med plack, farligt begränsa mängden syre till hjärtat. För att identifiera de obstruerade artärerna som måste hållas öppen genom stentar, läkare ger patienter angiograms, som röntgenundersökningar som kan skapa en visuell översikt av artärer. Eftersom angiograms typiskt utförs som en omedelbar förspel till angioplastik, kan patienter har angiograms och stentar gjorda på samma dag, vilket resulterar i snabb procedur och en en-natt-sjukhusvistelse.

Under en traditionell angiogram, infogar en kirurg en kateter in i patientens arm eller ben och sprutar en kontrast färgämne i blodkärlen. Patienten ges elektromagnetisk strålning eller röntgenstrålning, eller röntgenstrålar. Bilder som produceras från röntgen visar en skiss av artärerna, med kontrasten färgämnet möjliggör läkare för att se vilka artärer är tillräckligt bred för korrekt blodflöde och vilka som är för smala. Baserat på dessa bilder, bestämmer läkaren vilken artärer behöver stentar placerade i dem att expandera bredden.

Stent är icke-korrosiva metall hängslen som prop öppna en artär för att förbättra cirkulationen. Eftersom traditionella angiograms och stentar både kräver katetrar, kirurgen behåller oftast samma kateter används för angiogrammet och använder den för att sätta in stenten. En ouppblåst ballong införes först genom katetern in i valda artären och därefter blåsas upp för att komprimera plack och markera platsen för stenten. Efter att stenten sätts in i artären; ballongen och katetern avlägsnas.

Två icke-traditionella typer av angiograms kringgå användningen av katetrar. Datortomografi (CT) angiograms och magnetiska resonans angiograms (MRA) använder intravenös behandling (IV) linjer insatta i benet eller armen för att injicera färgämnen in i patienten. I sådana fall måste en kateter sättas in enbart för stentplacering.

Patienter som löper risk att behöva angiograms och stentar inkluderar lider av hjärt-kärlsjukdom, perifer artärsjukdom, reno problem och djup ventrombos. Andra kandidater är personer över 60 års ålder, särskilt de med kost hög i fett eller de som har högt kolesterolvärde. Det vanligaste symptomet som angiograms och stentar kan behövas är en skarp smärta eller åtstramning i bröstet. Fördelar med angioplastik inkluderar en minskad risk för hjärtinfarkt och undvikande av blodproppar - även om vissa patienter mycket känsliga för koagulering måste ta medicin för att förhindra blodproppsbildning runt stenten.

  • Angioplastik är en medicinsk åtgärd som använder stentar att med våld vidga blodkärlen.
  • Vissa angiograms görs med datortomografi (CT) teknik.