VLAN Trunking Protocol (VTP) Träd Optimering

March 6

Den initiala konfigurationen byggdes av VLAN Trunking Protocol (VTP) bör ses över och hanteras, eller strategiskt beskäras för att optimera nätverkstrafiken. VTP löser ett problem för dig - och omedelbart skapar en ny.

Utan VTP, skulle du behöva manuellt skapa VLAN på alla dina switchar eller åtminstone på växlar som stöder enheter eller passerar trafik för att VLAN.This tillåter trafik, speciellt broadcast trafik, för det VLAN att passera endast genom switchar som krävs i kommunikationsprocessen. Frågan du möter när du använder VTP är att VLAN fortplantas över trunk länkar till alla dina nätverksväxlar.

Resultatet är att broadcast-trafik, vilket visas i följande figur, kommer att skickas till alla switchar i nätverket. Detta skulle inte vara ett problem om du hade nätverksenheter i det VLAN befintliga på alla växlar, men du inte; Därför har du skapat extra nätverkstrafik utan anledning.

I detta fall finns det en VLAN2 användare på endast två omkopplare, sammankopplade genom en tredje; du måste ha VLAN syns bara på omkopplarna 1, 3 och 6.

VLAN Trunking Protocol (VTP) Träd Optimering

Ange VTP beskärning, en lösning som eliminerar behovet att manuellt hålla VLAN information om switchar. Den beskärning funktion förhindrar VLAN data från traversera onödiga länkar genom att övervaka trafiken. Du aktiverar VLAN beskärning på din switch i Global Configuration läge. När du har aktiverat VTP beskärning, kommer VLAN trafik utvärderas för en mycket kort tid.

Efter VTP avgör vad växlar kräver vad VLAN trafik att skicka till omkopplarna, kommer det att filtrera trafiken. Efter filtreringsprocessen startar, mycket av bakgrundstrafik (t.ex. sändningar) i nätverket kommer att minskas, vilket visas i följande figur. Denna filtrering är inte ett permanent tillstånd eftersom när portarna på de andra växlar läggs i VLAN, kommer de nödvändiga VLAN för dessa switchar vara unpruned.

VLAN Trunking Protocol (VTP) Träd Optimering

Endast VLAN 2-1001 beskärs som standard. VLAN1 används för system uppgifter, såsom att bära datahantering, så det kommer aldrig att beskäras. VTP beskärning är inte kompatibel med växlar som körs i Transparent mode (eftersom det inte är i stånd att hantera dem).