Vad är en betjänt?

July 25

En betjänt, även kallad en betjänt, är en historisk plats som har utvecklats till dagens moderna personlig assistent. I århundraden arbetat tjänare för herrskapet, kungligheter och den sagolikt rika, ofta tjänar som följeslagare och skötare samt tjänare. Valets är en ständig närvaro i litteraturen, alltid ducka in i sista stund för att rädda sin laddning, som är tekniskt sin arbetsgivare, från katastrof.

Termen betjänt har funnits åtminstone sedan 15-talet, men tydligt ställning slav är en gammal man. I den klassiska bemärkelse, var de män som arbetade för andra män, som utför en mängd olika arbetsuppgifter. Ofta betjänt var ansvarig för dressing, bad och rakning sin arbetsgivare, men deras uppgifter sällan slutade med dessa grundläggande uppgifter. Den tjänare var kopplingen mellan befälhavaren och resten av tjänarna, och så var ofta som en huvud tjänare med betydligt myndighet.

I små hushåll, kanske betjänt har utfört några hushållning arbetsuppgifter, men ofta var han alldeles för upptagen för det. Förutom att upprätthålla garderob och stil av sin herre, en betjänt var ofta en ständig följeslagare, som åtföljer sin arbetsgivare på affärs- och nöjesresor. Vanligtvis tjänare var en lyx, och läget bara funnits i hem där det fanns en hel del pengar att kasta runt. Särskilt under 19th century viktorianska eran i England, bodde aristokratin på ärvd förmögenhet och inte alltid har jobb eller primära yrken. En betjänt av ett ivrigt social mästare kunde hitta sig forslas runt om i världen vid ett Momenta € s varsel, så hans arbetsuppgifter var främst att vara redo för vad befälhavaren kunde kasta på honom.

I fiction, är den roll som betjänt användas på ett antal sätt. I komiska berättelser om PG Wodehouse är hjälplösa och löjligt rika Bertie Wooster ständigt sparas av hans ständigt lugn betjänt Jeeves. Rita på krigstida betjänt tradition av Storbritannien, är Sam Gamgi saving grace av careworn Frodo i JRR Tolkeinâ € s Sagan om ringen. Förutom att övervaka livet på sin laddning och erbjuder salvia råd, är de ändlösa längder av ett manservantâ € s arbete verkligen testas i många skildringar av Alfred, den lojala och livslångt betjänt av Batman.

Helst valets är ganska lojala, men en position för en sådan hög känslighet är säkert föremål för makt över sin arbetsgivare. Vissa fiktiva och historiska tjänare är notoriskt opålitliga, gärna lämna över information eller utpressa sina arbetsgivare till rätt pris. På många sätt, den här typen av svek är en produkt av klasssystem som höll tjänare från att någonsin nå mycket personlig rikedom eller större position. Den servering klassen av viktorianska England hade en uppenbar glastak, och några livslångt tjänare som lyckades ekorre bort pengar var verkligen göra detta genom att utnyttja sina herrar.

Idag, den rika och mäktiga fortfarande har en mängd olika assistenter och tjänstemän som utför många av de funktioner som en traditionell betjänt. Med klassystemet är mer eller mindre avskaffas, kan dessa personliga medhjälpare vara mer självklart i deras ambition, ibland fästa sig mäktiga människor som ett sätt att främja sina egna mål. Även vänskap kan säkert fortfarande växa upp mellan assistenter och arbetsgivare, underförstådda intimitet och vård som ges av en trogen betjänt är ofta en sak av det förflutna.