Vad är Tellur?

June 15

Tellur är en metalloid grundämne som används i en mängd olika branscher, främst i form av en tillsats till ett sortiment av föreningar och legeringar. Det är relativt sällsynt på jordens yta, och det är vanligt förekommande i kombination med andra material, såsom guld. Tellur kan isoleras genom kemiska eller elektrolytiska processer. På grund av dess sällsynthet, kan elementet bli dyrt, särskilt i en ren form.

Franz Muller von Reichenstein var den första att identifiera tellur, år 1782, och det isolerades och uppkallad 1798 efter det latinska ordet för jord. I en ren form, är elementet spröd och silvervit, med en kristallin struktur. Atom antalet tellur är 52, och elementet identifieras med symbolen Te på periodiska systemet. Det anses milt giftig, så folk bör undvika utökad exponering för tellur, särskilt inandning. Medan svår förgiftning verkar vara sällsynta, kan elementet orsaka en distinkt garlicky andetag i förvånansvärt låga koncentrationer.

I glastillverkning, kan tellur läggas till glas för färg. Elementet är också till metallegeringar att göra det starkare och segare, och det används i produktionen av solpaneler och en del halvledare samt. Famously, användes det i höljet av den första atombomben, och det har också haft historisk användning i stålproduktionen. Vissa keramer kan också integrera tellur, och det kan blandas med optiskt glas och linser.

Eftersom tellur sker oftast i form av föreningar, anses det en biprodukt av gruvindustrin, med de flesta företag gruvdrift för andra material och separera tellur under raffineringsprocessen. Denna praxis skiljer tellur från metaller som guld, som företagen aktivt söka ut och speciellt mina för. Eftersom processen att separera naturligt blandade element kan vara skadlig för miljön, måste gruvbolag använda rigorösa program för att kontrollera sina anläggningar och förhindra förorening.

Konsumenter i allmänhet inte interagera direkt med tellur. Några anställda inom olika branscher kan komma att hantera elementet, särskilt om de arbetar med ofta legerade metaller som järn, som kan blandas med tellur för styrka. Vid framställning av halvledare, är tellur ofta blandas med kvicksilver och kadmium för att göra en halvledar som har förmåga att läsa infraröd strålning. Denna halvledar tenderar att vara dyra, vilket gör den lämplig endast för vetenskaplig forskning och avancerade militära tillämpningar.

  • Atom antalet tellur är 52, och elementet identifieras med symbolen Te på periodiska systemet.
  • Tellur användes för att skapa hölje första atombomben.