Spotting God arkitektur

April 21

Antika romerska arkitekten Vitruvius insisterade på att tre grundläggande principer är avgörande för arkitektur. Hans formel innehar fortfarande sant. En byggnad måste balansera alla tre att betraktas arkitektur. Dessa tre grundläggande principer är följande:

  • Funktion: Detta hänvisar till hur en byggnad används. Huruvida en byggnad används som ett hus, en butik, eller ett museum, måste den rymma praktiska krav för alla ändamål inom dess väggar. En byggnad utan funktion kan vara vackra, men det är skulptur, inte arkitekturen. Konstnären Richard Serra, till exempel, skapar rum stora stålkapslingar som är strukturellt vågad och mystiskt vacker, men du kan inte leva i ett.
  • Struktur: Detta hänvisar till hur en byggnad står upp. Oavsett om det består av stålpelare, träreglar eller tegelväggar måste ramen motstå gravitationen och de belastningar som ställs på den. Men för att vara arkitektur, måste den göra mer. Det måste skapa skönhet från strukturell nödvändighet - det är det som skiljer arkitektur från ingenjörskonst.
  • Skönhet: Detta avser den visuella och sensoriska överklagande av byggnader. Det är vad Vitruvius kallade "glädje." Arkitektonisk glädje kan hittas i en prydligt mönstrad tegelvägg, en välvd sten tak, eller ett litet fönster som avger en ström av solljus. Skönhet är det ultimata testet av god arkitektur. Utan skönhet, är en mycket funktionell byggnad bara utilitaristisk utan stiga till sfären av arkitekturen. Det är skillnaden mellan en förorts-tarmkanalen hus och Frank Lloyd Wrights mästerverk, Falling.

Vad som anses vackert och vad som anses vara fula förändringar över tiden. Kennedy Center i Washington, DC, designad av Edward Durrell Stone, en ledande arkitekt på hans tid, ansågs höjden av arkitektoniska skönhet när det öppnade 1971. Idag är det förlöjligad för sin fyrkantiga, gigantiska lobbygrupper, och modernistiska dekorationer.

Ibland kommer en arkitektonisk stil som en gång ansågs vackra falla i onåd, bara för att återupptäckas decennier senare. I Miami Beach, stadens en gång blomstrande hotell Art Deco förföll under 1970- och 1980-talen efter år av försummelse. Efter bevarare påpekade fördelarna med dessa arkitektoniska skatter drevs hotellen renoverats för att bli hippa turistmål. Art Deco har återigen blivit synonymt med skönheten i Miami Beach.

Verkligen enastående byggnadsverk misslyckas aldrig att wow oss med deras rumsliga makt. Sådana strukturer som Stonehenge och Parthenon fortfarande beundras för sin monumentalitet trots att de är tusentals år gamla.

Hur vet man om en byggnad är god arkitektur? Du kan vara ganska säker på att en byggnad är god arkitektur om du kan svara "ja" på följande frågor:

  • Är det uttrycka sin funktion på ett meningsfullt och visuellt intressant sätt? Till exempel kan en flygplats vara aerodynamiskt rationaliseras att likna flygning, kan ett museum vara skulpterad i abstrakta former för att representera den samtida konsten inuti, eller en institution som värdesätter samarbetet bland sina anställda kan bestå av byggnader grupperade kring en gemensam innergård.
  • Är det kompletterar eller kontrast med sin omgivning? God arkitektur inte slutar på dess väggar. Utformningen av en enskild byggnad bör förhålla sig till sin omgivning på ett unikt sätt. Några av de bästa byggnaderna är inte mycket märkbar direkt - de använder samma material och former som närliggande byggnader men justera dem på nya sätt. Övriga byggnader införa en helt annan vokabulär att påtala formen och funktionen av en viss struktur.
  • Är det bra byggd? Arkitektur bör göras för att hålla. Det är lätt att urskilja en bräcklig byggnad från en fast en - ihåliga dörrar, skakiga golv och krokiga väggar ge bort. Men skillnaden mellan genomsnittliga och utmärkt arkitektur är svårare att urskilja: Det hänger ofta på, ja, gångjärnen. Små detaljer som dörrbeslag, fönsterbrädor, trappor räcken, och även golvlister, kan bryta arkitekturen. Som modern arkitekt Mies van der Rohe sade en gång, "Gud är i detaljerna." Det är därför de bästa arkitekterna insisterar alltid på att utforma varje liten sak - och sedan gnälla om kunder som inte kommer att spendera pengar på designen.
  • Är det åldras väl? God arkitektur har en huvudsaklig karaktär som förblir ståndaktig trots byggnadens användning och behov dess invånare kan förändras. New Yorks Grand Central Terminal, till exempel, byggdes med stora salar för passagerare som väntar på att stiga ombord på tågen. Även upptagen pendlare inte längre sitta i dessa rum - interiören har ändrats med nya butiker och restauranger - Grand Central fortfarande ger samma prakt som den gjorde när den först öppnade 1913.
  • Gör byggnadens utrymmen raska, inspirera, mystifiera, glädje, eller stör? God arkitektur söker samla en visceral reaktion. En lugn innergård fylld med växter och fontäner lugnar våra sinnen, medan en mörk, underjordisk passage kan fylla oss med rädsla. Ett jämnt fördelade rad av monumentala kolumner talar vår känsla av balans, och vinklade väggar, golv och tak som ser på väg att tumla över förmedla fara och desorientering.

Förstå komplexiteten i arkitekturen kan verka skrämmande. För att förstå denna komplexitet, måste du ta reda på om vetenskapen av strukturer, hantverket av byggnaden, och konsten att rymdfattandet, samt terminologi arkitekturen. Terminologin kan vara enerverande dunkel, men belöningen som kommer från att förstå det är stora. Du kommer att kunna uppskattar inte bara din närmaste omgivning, men också kända byggnader genom historien. Byggnader och städer är mer benägna att förbättras i framtiden om fler människor blir kunnig om arkitektur.