Vad är Gula floden?

April 30

Gula floden eller Huang Han är en stor flod i den asiatiska nationen Kina. Det sträcker sig över Kinas norra når, slingrande genom flera provinser innan den mynnar ut i Bo Hai Havet. Det är den näst längsta floden i Kina, endast överträffas av den mäktiga Yangtze, och det är den sjätte längsta floden i världen. Besökare till Kina försöker ofta att besöka en del av denna flod, eftersom denna flod är en viktig del av Kinas geologi, kultur och historia.

Namnet på denna flod är en referens till den gula silt som ackumuleras i dess vatten. Den naturliga gula tonen i älven har anmärkt på många besökare till området under loppet av Kinas historia. Det är också ibland kallas "Kinas stolthet," erkänner sin roll som vagga kinesiska civilisationen. Gula floden är också benägna att katastrofala översvämningar, vilket vissa människor att kalla det "Kinas sorg" eller "Kinas förbannelse."

Floden har sitt ursprung i bergskedjan av Kinas Qinghai-provinsen Kunlun. Som det ormar över de nordliga regionerna i Kina, möter upp med hundratals bifloder som långsamt sväller dess tungt slammade vatten tills den når Bo Hai Havet. Stranden av Gula floden har värd mänskliga civilisationen i hundratals år, och många arkeologiska platser nära floden ständigt hitta nya och spännande saker.

Kineserna använde traditionellt floden för jordbruk, utnyttja dess vatten för bevattning och vatten boskap. Floden fortsätter att användas för jordbruksändamål i modern tid, även om jordbruket är att sätta en sådan stor efterfrågan på floden som vissa forskare finnas mana en omprövning av kinesiska jordbruksmetoder. Sedan 1970-talet har de nedre delarna av Gula floden faktiskt torkat upp flera gånger på grund av alltför vattenanvändning.

Vattnet i denna flod ger också en viktig farled för kineserna, sörja för att varor kan tränga inlandet Kina. I modern tid har kineserna också utnyttjas kraften potential Gula floden genom att sätta i flera stora kraftverksdammar längs dess längd. När Kina har industrialiserade, har en del människor uttryckte farhågor om hälsa vattendrag som Gula floden. Förutom att vara hårt utnyttjade, är Kinas vatten växer också förorenat, på grund av brist på lämpliga föroreningskontroller och armering.

  • Många lantarbetare flyttades ut från Gula floden Basin när den industrialiserade.
  • Flera kraftverksdammar har byggts på Gula floden för att generera vattenkraft.
  • En karta över Kina.