Vem Är Shylock?

November 1

Shylock är en karaktär i Shakespeares pjäs Köpmannen i Venedig, skriven omkring 1597. Många historiker och kritiker är fascinerad av denna karaktär på grund av sin judiska tro och den roll han har i pjäsen, där han avbildas som en girig och skoningslös moneylender. Han är en av de mer problematiska av Shakespeares tecken för moderna läsare, på grund av det sätt på vilket han avbildas som skurken i dramat; Vissa människor hävdar att han matar antisemitiska idéer.

Köpmannen i Venedig är en komedi, och tomten är ganska enkelt. Titeln karaktär, Antonio, är en rik köpman i Venedig som går med på att låna ut pengar till en vän, Bassanio, att låta Bassanio att resa till uppvakta de rika Portia. Antonio har inga resurser gratis, eftersom alla hans pengar är bundet i fartyg till havs, så han närmar Shylock för ett lån. Shylock, upprörd av Antonios hån mot honom tidigare, går med på att låna ut pengar, men antyder att om Antonio inte kan betala tillbaka lånet i tid, kommer han vara tillåtet att utvinna ett kilo kött.

Antonio finner sig oförmögen att betala tillbaka lånet, eftersom hans skepp går förlorade till havs, och när Bassanio och Portia få nys om detta, de reser sig tillbaka till Venedig för att rädda Antonio. Shylock vägrar att acceptera Bassanio erbjudande att återbetala lånet, och ärendet kommer inför domstol. Fallet kommer till Portia medan hon är förklädd till en advokat, och hon hävdar att avtalet innehåller bara ett kilo kött, så "ingen droppe kristet blod" får spillas, eller Shylock egendom och liv är förverkad för att hota livet av en medborgare.

Portia delar Shylock egendom mellan hertigen av Venedig och Antonio, som båda ursäkta utlåningsinstitut och returnera sin egendom, under förutsättning att han konvertera till kristendomen. Shylock instämmer, och pjäsen slutar strax efteråt.

Karaktären är svårt och komplicerat, och tolkningar av honom har förändrats under åren. Shakespeare själv mötte förmodligen aldrig någon av den judiska tron, med tanke på att judar tvång utvisats från England år 1290, och pjäsen kan ha inspirerats av ett fall i 1593, där drottningens judiska läkare anklagades för att förgifta henne. För Shakespeares samtida, Shylock var en skurk som skulle ha varit lätt att hata, exemplifierar stereotypa Judisk, och stereotyp varar: "Shylock" är slang för en hänsynslös moneylender idag.

I försvaret av Shylock, har folk hävdat att han faktiskt är en komplex karaktär, och att Shakespeare fångade sin mänsklighet i pjäsen, i synnerhet i sitt berömda tal som börjar "icke har en jude ögon? ... Om du sticker oss, vi inte blöder? "Talet anses allmänt vara en av de mer vältaliga tal i Shakespeare, humanisera Shylock och påpeka att han har plågat hela sitt liv genom den kristna gemenskapen.

Livet för judarna i Shakespeares England skulle ha varit mycket svårt, eftersom de var tvungna att leva gömda. Många konverterade till kristendomen, eller åtminstone verkade göra det utåt, för att skydda sig själva, men de kunde inte äga egendom, och de flesta karriärer var stängda för dem. De tvingades i getton och tvingas betala sina kristna "beskyddare", och de var föremål för skrämmande myter och legender som utan tvekan påverkat Shakespeares skildring.

I den första delen av 1800-talet, skildringar av Shylock började förändras. Medan tidigare aktörer hade helt enkelt porträtt honom som en skurk, började aktörer 19th century tolka honom som en tragisk hjälte som kämpade för värdighet, respekt och lika rättigheter. Många aktörer hävdade att deras tolkning av rollen kom från pjäsen själv, vilket tyder på att Shakespeare betytt för det tecken som ska ses som en komplex person, snarare än en enkel skurk. Det är möjligt att Shakespeares pjäs var avsett att humanisera den judiska församlingen, även om med tanke på överflödet av judiska skurkar i Tudor teater som Shakespeare var utan tvekan påverkade av, verkar detta vara ett tvivelaktigt påstående.

  • En bok av pjäser av William Shakespeare, inklusive Köpmannen i Venedig.
  • Shylock är en girig penningutlånare i Shakespeares "Köpmannen i Venedig".