Vad är Underpronation?

December 3

Underpronation är ett tillstånd där foten inte optimalt uppfyller marken när du går eller springer. Även kallad supination kan Underpronation tänkas som promenader på utsidorna av foten till en individuellt bestämda grad, även om intensiteten hos den utåtValsen kan vara nästan osynlig för betraktaren när som helst.

Eftersom det inte alltid är uppenbart för en lekman, kan ett enkelt test för att titta på slitage på gamla promenader eller löparskor användas för att grovt diagnostisera Underpronation. En underpronator skor kommer att ha mer slitage på ytterkanten, speciellt bakåt, visar platsen för påverkan när man kör. Det är allmänt trott att Underpronation inte fatalistiskt kopplad till fots form eller anatomi, men att det är mycket förknippad med att ha höga valv och vara fören bent.

Pronation är den rullande rörelse foten åtar när cykling genom gångart. Denna rörelse är ansvarig för att distribuera krafter och stötdämpning. Ett annat sätt att tänka på det är att pronation kontroller var och när vikten når marken genom foten. Med normal eller neutral pronation, gör hela foten kontakt med marken. Underpronators lägga vikt på utsidan av foten, vilket är alltför stelbent en yta för att effektivt absorbera stötar.

Normal pronation kännetecknas av första kontakt med den yttre delen av hälen, en inåt rulle på ca 15 procent med fullständig kontakt med marken, och sedan ett jämnt tryck från marken från framsidan av foten. Underpronation, å andra sidan, börjar med utsidan av hälen gör kontakt med marken. Istället för att rulla inåt 15 procent som det skulle i neutral pronation, foten rullar istället inåt mindre än 15 procent placera mer vikt på utsidan av foten. Vid slutet av gångcykeln, måste de mindre tårna göra allt arbete för att trycka av, sätta onödig belastning på dessa tår.

Underpronators kan uppleva smärta i hålfoten eller hälen, och mer sällan lägre smärta i kroppen. Högt tryck eller belastning på foten från Underpronation kan orsaka hälsporre om de lämnas obehandlade. Trots skador på foten från Underpronation är osannolikt, är det viktigt att bära lämpliga skor både för personlig komfort och skydd mot skador.

Det finns skor som utformats speciellt för underpronators, oftast med extra stötdämpning, ökad stötdämpning och ökad stabilitet. Lämpliga skor är den vanligaste rekommenderade metoden för att klara smärta orsakad av sjukdomen, samt för att förhindra skador på foten. Underpronation kräver sällan kirurgi, och kan betraktas som en relativt godartad åkomma som bara blir ett bekymmer när det krävs optimal användning av foten.

  • Underpronation kan leda till frågor som instabila fotleder och rörelsehinder.
  • Tittar på sina löparskor kan identifiera Underpronation.