Vad är en arkitektonisk Column?

March 2

En arkitektonisk kolonn kan användas som en strukturell komponent till en byggnad, ett dekorativt element, eller båda. Kolumner erbjuda vertikalt stöd för bågar eller balkonger, lägga ett värdigt utseende till bostäder och offentliga byggnader. De kan vara anordnade i en pelargång, eller för att stödja ett lusthus i en engelsk trädgård. Architectural kolumner ibland installeras helt enkelt i syfte att fristående dekoration.

Den majestätiska kvaliteten kolumner erkänns och uppskattas av arkitekturälskare runt om i världen. En arkitektonisk kolumn som används för stöd kommer att göras av ett robust material, såsom trä, sten, stål eller tillverkade syntetiska produkter. Stenpelare är ofta huggen i granit eller marmor. Förstärkta stålpelare brukar inneslutna i ett dekorativt material för att förbättra deras estetik.

Den första dokumenterade användningen av en arkitektonisk kolonn med dekorativa element var mer än 5000 år sedan i Egypten. Enkla sniderier representerar buntade vass förskönade ytan av axeln, öppnar ett nytt perspektiv på estetik för gamla arkitekter. Över historien, har arkitekturen förfinats för att inkludera många variationer på denna ursprungliga kolumnen design.

De gamla grekiska arkitekter utvecklat tre olika stilar för en arkitektonisk kolonn, känd som doriska, joniska och korintiska order. Doric är den tidigaste kolumnen stil, går tillbaka till ca 600 f.Kr. En dorisk kolonn sitter rakt på golvet, utan bas. Det är oftast en enkel huvudstad snidade lister i toppen. Doriska kolonner kännetecknas av ett brett, avsmalnande skaft som får eller inte får räfflad.

Den joniska ordning utvecklades omkring 400 f.Kr. Axeln av en jonisk kolonn brukar räfflad och mycket smalare än sin föregångare. Kapitalet i en jonisk kolonn har böjda, bläddra liknande utsmyckningar som ser ut som RAMA € s horn. Till skillnad från den dorisk stil, arkitektoniska kolumner i joniska ordning uppmaning till en bas, vanligen utsmyckade med enkla snidade lister.

Den tredje ordning antika grekiska arkitektoniska kolumnen är den korintiska stilen, som var i populära användningen börjar cirka 200 f.Kr. korintiska kolonner kännetecknas av genomarbetade dekorativa ristningar av akantusblad på kapitalet. Flera lager av mjukt curling blad är vanliga. Korintiska kolonner är slenderest av de tre grekiska stilar, presentera en arkitektonisk kolumn med en tilltalande och graciös utseende.

Flera under stilar och variationer på kolumn designen har uppstått från hela världen. Till exempel är den romerska variation på dorisk stil som kallas Roman doriska eller toskanska. En annan stil, känd som den Composit ordning, drar från element som finns i både korint och Joniska stilar. En Solomonic typ av kolumn liknar Korintisk ordning, men axeln är vriden i en virvlande, serpentin design. Idag har nästan varje kultur upptäckte mångsidighet, styrka och skönhet som bor i en arkitektonisk kolumnen.

  • Högsta domstolen byggnaden har korintiska huvudstäder.
  • Doriska kolonner har normalt en räfflad, avsmalnande skaft.
  • En jonisk kolonn kännetecknas av sin spiralrulladesign, som kallas spiralhöljena.
  • Korintiska huvudstäder har arbetade ristningar, ofta av löv.
  • Monticello, hem för Thomas Jefferson, har doriska kolonner.