Hur tar jag bort fläckar från kläder?

September 25

Alla vi, oavsett hur snyggt, har varit i en situation där vi har haft att ta bort fläckar från våra kläder. I de flesta fall är fläckborttagning ganska enkelt, men ibland kläder kräver professionell vård. Vad som följer är några fläckborttagning tips.

Många fläckar blir permanent bara för att man inte har agerat snabbt nog. Hellre än att låta fläcken blir inbäddad i fibrerna i våra kläder, är det bäst att agera omedelbart. Om plagget enkelt kan avlägsnas utan att orsaka förlägenhet, dränk den i kallt vatten för att lossa fläcken. Om plagget inte kan tas bort, fukta en trasa med kallt vatten och blöt tills du har tagit bort så mycket av fläcken som möjligt.

Det är viktigt att sudda försiktigt på fläcken. Genom att gnugga det du bara producerar mer skada på tyget. Detta kommer också att orsaka fläcken att sprida sig.

Om plagget är fortfarande färgas efter läsk den med kallt vatten, prova att använda ett milt diskmedel. Blot lite på fläcken med en trasa tills den är upplyft. Tvål kan utplånas med en fuktig svamp. Om du är i ett område där du faktiskt kan blanda ihop en lösning av en del diskmedel till två delar vatten, kommer detta att göra det lättare blotting.

Club soda och även andra "tydliga" läsk kommer också att bidra till att ta bort fläcken. Häll det på en trasa och torka tills fläcken lyfts.

Om du råkar ha lite vinäger hands, kan du även använda detta för att utplåna på fläcken.

Kallt vatten eller någon av ovanstående åtgärder kommer att bidra till att ta bort fläcken, eller åtminstone hjälpa den att blekna bort. Efter det kan du tvätta klädesplagg som vanligt. Om du prova en av ovanstående metoder och fläcken är fortfarande synliga, kanske du vill förbehandla med ett tvättmedel eller fläckborttagnings några timmar innan du använder tvättmaskinen.

Om du fick fläcken tidigt nog, bör det inte komma ut ur tvättmaskinen gott som ny. Om inte, kanske du vill prova förbehandling igen och kastar den i din nästa omgång tvätt. Det är viktigt att notera att nedfläckade kläder aldrig bör placeras i torktumlaren eller utsättas för någon annan form av värme som ett strykjärn. Värmen gör att fläcken att ställa in permanent. Om det efter ett par tvättar fläcken fortfarande existerar, bör du nog ta kläderna till en kemtvätt för professionell rådgivning.

Fläckborttagning är inte svårt. Kom bara ihåg de tre viktigaste reglerna för fläck striderna: agera omedelbart, blot - gnugga inte, och aldrig använda värme tills fläcken tas bort. Snart kommer din lilla missöde vara bara ett avlägset minne.

  • Fläckar fångas snabbt kan ofta avlägsnas genom förbehandling dem med diskmedel och sedan sätta dem i tvättmaskinen.
  • Club soda kan hjälpa till att ta bort fläckar från kläder.
  • Fläckar bör förbehandlas med tvättmedel.
  • Se till fläcken är helt borta innan kläderna i torktumlaren.
  • Väteperoxid kan användas för att avlägsna blodfläckar från kläder.